Schol, doe ze nog eens vol! Dit zijn de grootste zuiplanden ter wereld, en België scoort ‘verrassend laag’

Wijn, bier of whisky. Het zijn maar een paar drankjes waarmee we ons perte totale kunnen zuipen. België staat hoog aangeschreven als het aankomt op het aantal liter alcohol per Belg per jaar. Of dat dachten we, maar niets blijkt minder waar.

Vouchercloud, de nummer 1 app in het Verenigd Koninkrijk voor mobiele kortingscodes, verzamelde cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie van 2010 tot 2015 om te berekenen welke landen wereldwijd het meeste alcohol per jaar drinken.

Moldaviërs zijn de zwaarste drinkers met - hou je vast - 17,4 liter pure alcohol per jaar. Dat zijn omgerekend 178 flessen wijn. Stel je voor. De Wit-Russen staan op plek 2 met 17,1 liter en de Litouwers pakken brons met 16,2 liter. Op een Olympische Spelen voor zuiplanden zou dat een mooi podium zijn. Rusland valt daar net naast met 14,5 liter.

Toch is het niets om trots op te zijn, want de keerzijde van de medaille is meedogenloos. Zo is Moldavië ook het land waar de meeste doden vallen door overmatig alcoholgebruik. Dus misschien, ‘héél’ misschien, is er een verband.

België vs Nederland

België doet het niet onaardig met 10,8 liter per jaar, goed voor een verdienstelijke 31ste plaats. Da's voor sommigen misschien wat teleurstellend. We zullen dus een tandje en een paar pintjes moeten bijzetten als we in de ranking willen stijgen. Maar probeer je drankgebruik wel onder controle te houden natuurlijk. In ieder geval doen we 'beter' dan Nederland (9,6 liter). Da’s toch ook al mooi meegenomen als troostprijs.

Pakistani tot slot drinken duidelijk liever thee, water. En geef hen eens ongelijk. Zij sluiten de rangschikking af op plaats 191. Check hier de volledige rangschikking in cijfers of bekijk the world's booziest countries op een wereldkaart. Of allebei natuurlijk, dat kan ook.

Lees meer