Ex-minister Jacqueline Galant (MR) doet opmerkelijk boekje open over seks op het kabinet, N-VA en haar gewicht

Ex-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is helemaal terug. In haar boek ‘Galant, je vous dis merde!’ geeft ze een blik in de interne keuken van de politiek en praat ze onomwonden over haar jeugd. Daarbij geeft ze onthullingen die je echt niet verwacht. Wat dacht je van: "Mannen vol macht zijn dol op seks, meer dan anderen. Velen van hen aarzelden dan ook niet hun broek in hun kabinet uit te trekken voor een intiem momentje met een assistente of secretaresse."

Na de aanslagen in Brussel op 22 maart kwam Jacqueline Galant onder vuur te liggen. Ze zou als minister van Mobiliteit onder meer waarschuwingen over het matige toezicht op Belgische luchthavens naast zich hebben neergelegd en toonde zich wankel in het spoorwegendossier. Daarop nam ze ontslag uit de regering Michel. Negen maanden later treedt ze terug op de voorgrond met een boek, waarin ze opmerkelijke onthullingen prijsgeeft.

Ze neemt vooral het ‘politieke klimaat’ op de korrel. Ze ziet het als "een gewelddadige wereld vol persoonlijkheden die bijna ontploffen van trots. In het bestuur, de vakbonden, in het veld, zelfs in mijn eigen politieke kamp: ze zitten overal. Ik keek naar die draaikonten die, eenmaal je je rug draaide, een mes zouden steken in je vitale organen zodat ze zeker zouden zijn dat je niet meer zou opstaan."

Galant houdt zich niet in en gaat verder. "Politici zijn zo. Achter hun diploma's en hun belangrijke verantwoordelijkheden, schuilen kinderen van twaalf die op een speelplaats staan en hopen de meeste ballen te krijgen. Onder hun kostuum zijn het jongens van 18, die aan de universiteit aan binge drinking doen, en willen kijken wie 'de grootste' heeft."

"Dorpsidiote"

De ex-minister heeft het ook over haar persoonlijke leven: over de complexen toen ze puber was, haar teleurstellingen en de scheldwoorden die ze naar het hoofd geslingerd kreeg zoals “dorpsidiote." Er werd ook gelachen met haar gewicht: "Ik was gewoon een dik wijf van wie ze zo snel mogelijk verlost wilden zijn.”

Ook de laatste maanden als minister kreeg ze het zwaar te verduren: "De laatste maanden als minister waren enorm uitdagend. De stress heeft ervoor gezorgd dat ik tien kilo verloor. Kwatongen beweerden dat ik gewoon wat reserve verloren was en dat ik gerust nog vijf kilo mocht afvallen."

Ook deze opvallende quotes moet je lezen om ze te geloven:

"Terwijl mijn vader op het punt stond de wereld te veranderen, zat ik alleen in de bar, Loburg te drinken. Ik dronk er negen in minder dan twee uur. Ik was niet dronken, maar strontzat."

"Ik heb me altijd zeer verbonden gevoeld met de ideeën van N-VA."

"Als ik er nu aan terugdenk, vraag ik me af waarom ik nog geen voorzitter van de Europese Commissie ben. Met al die 'zogezegde amants' die me hielpen om mijn politieke carrière te lanceren..."

"Toen ik het Waals parlement voor het eerst binnenstapte, was dat een grote schok. Politicus André Antoine leek net een clown die een toppositie bekleedde."

Lees meer