Opgelet: dit weekend BLAASMARATHON

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Vrijdag 13 januari om 18 uur start alweer een nieuwe nationale blaasmarathon. Het ganse weekend zal de politie intensief controleren op alcohol in het verkeer.

Verhoogd risico

Volgens de politie gebeuren er nog teveel ongevallen met gewonden waarbij ook alcohol een rol speelt. Daarom controleert de politie vanaf vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 6 uur intensief op alcohol in het verkeer.

Hoeveel is teveel?

Hoewel je beter helemaal niet drinkt wanneer je rijdt, mag je wettelijk wel iets drinken. De limiet ligt op 0,5 promille. Voor professionele bestuurders ligt de limiet op 0,2 promille. Wie tocht iets gedronken heeft, checkt best www.glaasjeop.be voor hij vertrekt. De calculator berekent het alcoholpercentage in je bloed aan de hand van je geslacht, je gewicht en wat je hebt gedronken.

Benieuwd welke rechten je hebt bij een alcoholcontrole? Daarvoor kan je terecht op www.blaasmarathon.be.

Sleutelhanger

Wie safe blaast tijdens de blaasmarathon, krijgt daarvoor de bekende BOB-sleutelhangers. Deze lreeg onlangs trouwens nog een make-over.

Let op!

Let deze blaasmarathon dus extra op, ook als je de auto laat staan en met de fiets gaat. Ook op de fiets mag je maximaal 0,5 promille in je bloed hebben. Ook wie dronken met de fiets rijdt, kan een boete én zelfs een rijverbod krijgen.

www.glaasjeop.be