H7N2 "overgesprongen": je kan nu ook vogelgriep krijgen van je kat

Voor het eerst blijkt H7N2 niet alleen over te springen van vogels op mensen, maar ook van vogels op katten en van katten op mensen. Al bijna 500 katten zijn in New York in quarantaine geplaatst. 

Ongeveer 386 katten die in dierenasiels in de stad zijn opgevangen zijn ondertussen positief getest op het virus. Het virus zou in oktober voor het eerst zijn ontdekt bij een kat die Alfred heet. In november werd een kat die Mimi heet positief getest op H7N2. Daarna werden in snel tempo meer katten besmet.

Het virus is ondertussen ook opgedoken in de stadsdelen Queens en Brooklyn.Drie katten zijn er ondertussen aan gestorven.

Het is volgens het New York City Health Department ook de eerste keer dat huiskatten besmet zijn geraakt met het virus, dat weliswaar vaak voorkomt bij vogels.

Eind december werd ontdekt dat een kat de vorm van vogelgriep ook had overgedragen op een dierenarts die werkte voor het Animal Care Center in Manhattan.

Eerste keer

Dat is ook de eerste keer. Tot nu werd aangenomen dat H7N2 ook niet snel oversprong van vogels op mensen. In 2007 raakten vier werknemers van een pluimveebedrijf besmet in Corwen in Wales. In 2002 werd een man in Virginia besmet die deelnam aan het slachten van ziek pluimvee. In 2003 was er een besmetting van een arbeider op een kippenboerderij in New York.

Dierenartsen hebben in een pakhuis in de wijk Queens een quarantaine-gebied ingericht. Medewerkers in het gebouw moeten speciale pakken en maskers dragen om verspreiding van het virus te voorkomen. De katten zijn ondergebracht in kooien.

Het is nog niet duidelijk hoe het virus zich zo snel kan verspreiden. Het Health Department raadt mensen die katten uit het asiel halen aan alert te zijn.

Sommige dieren krijgen antibiotica, maar er wordt ook geëxperimenteerd met andere medicijnen. Katten die herstellen, worden weer vrijgelaten en geplaatst in asiels of bij nieuwe eigenaren.