Pond zet zich schrap voor nieuwe crash: iedereen verwacht dat May deze week een harde Brexit gaat aankondigen

De Britse premier Theresa May geeft dinsdag een belangrijke toespraak waarin ze de Brexit zal toelichten. Verwacht wordt dat ze een harde Brexit zal aankondigen en dus bereid is om de Europese eengemaakte markt te verlaten. De vrees daarvoor heeft het Britse pond al enkele keren zware klappen bezorgd. Dus voorspellen analisten dat de munt deze week weer flink kan instorten.

De toestroom aan migranten stoppen was één van de belangrijkste drijfveren achter de Brexit, en daar lijkt de Britse premier Theresa May nu voorrang aan te zullen geven. Volgens The Sunday Telegraph gaat ze dinsdag aankondigen dat het Verenigd Koninkrijk bereid moet zijn om de Europese douaneunie en eengemaakte markt te verlaten. Op die manier moeten de Britten in de eerste plaats weer de volledige controle over hun grenzen krijgen.

Nog niet voorbij

Als dat gebeurt, spreken we dus over een harde Brexit, omdat het Verenigd Koninkrijk de eigen eisen dan verkiest boven onderhandelingen met Europa. Daar vrezen analisten al een paar maanden voor, en over twee dagen zou dus een einde komen aan de speculaties. Maar als de trend van de voorbije maanden zich doorzet, dan zou de aankondiging van een harde Brexit het pond weer een zware klap toedienen.

Deze week ging de munt ook al fors achteruit, omdat May aan Sky News toch al liet doorschemeren dat het Verenigd Koninkrijk na de afscheiding ook de Europese eengemaakte markt zou verlaten.

Dankzij de controversiële persconferentie van Donald Trump werd de vrije val van het pond tegenover de dollar enigszins afgeremd. Het pond is momenteel 1,14 euro waard, maar dat zou na dinsdag dus alweer minder kunnen zijn. Analisten waarschuwen dat ondanks de maandenlange crash van het pond de harde Brexit nog altijd niet helemaal verteerd is voor de munt. De aankondiging zou het pond wel eens tot onder een waarde van 1,10 dollar kunnen brengen (nu is een pond nog 1,21 dollar waard).

Overgangsperiode

Belangrijk voor het pond zullen ook de maatregelen zijn die de regering wil nemen om de overgang te verzekeren. Europa zal goed als zeker pas na de effectieve Brexit over een handelsakkoord willen onderhandelen, en dat zou zo pas vier tot zes jaar na het vertrek uit de EU in werking kunnen treden. Aangezien Artikel 50 zeker nog twee jaar nodig heeft en de Brexit er zo pas in 2019 kan komen, zou zo'n akkoord pas in de periode tussen 2023 en 2025 van start gaan. Begrijpelijk dus dat de markten heel nerveus zijn over wat May dinsdag gaat aankondigen.

Lees meer