Acht rijkste mannen ter wereld hebben ondertussen evenveel als armste helft wereldbevolking

Acht mannen bezitten evenveel als de 3,6 miljard armste mensen van de wereld en de verhouding tussen de allerrijksten en de allerarmsten in de wereld is steeds extremer. "Een belangrijke oorzaak is de perverse belastingmoraal van extreem rijke mensen en internationale bedrijven" volgens de makers van het rapport dat ondertussen traditioneel verschijnt aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos.

In Davos komt de politieke en economische elite deze week bijeen. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib publiceerde naar aanleiding daarvan An Economy for the 99%. Nieuwe en betere gegevens over de verdeling van de rijkdom in de wereld wijzen volgens Oxfam Novib uit dat de armste helft van de wereldbevolking minder vermogen heeft dan eerder werd aangenomen.

Zes jaar geleden bestond de groep van allerrijksten nog uit 388 mensen die evenveel bezaten als de armste helft van de wereldbevolking. De acht rijkste mensen ter wereld bezitten gezamenlijk 426,2 miljard dollar.

Belastingen

Oxfam Novib roept regeringsleiders op om de ongelijkheid aan te pakken. "Ons rapport toont opnieuw aan dat extreme ongelijkheid wereldwijd nog steeds toeneemt. Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken, terwijl 1 op de 10 mensen moet rondkomen van minder dan 2 dollar per dag", zegt Oxfam-directeur Farah Karimi.

"Een belangrijke oorzaak is de perverse belastingmoraal van extreem rijke mensen en internationale bedrijven", zegt Karimi. "Daardoor lopen veel landen belastinginkomsten mis. Tegelijkertijd wordt over de hele wereld gesneden in de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg. Overheden moeten politieke moed tonen zodat belastingontwijking door internationale bedrijven en de superrijken wordt aangepakt."