"Meer belastingen! Oeps, minder bedoel ik": Gwendolyn Rutten (Open Vld) vergist zich in haar speech

Een toch héél opvallende verspreking van de liberale voorzitter: "We kunnen alleen maar vooruitgaan met minder regels, met meer belastingen, oeps, minder belastingen en meer goesting". Net midden in haar cruciale passage versprak Gwendolyn Rutten (Open Vld) zich. Maar over een meerwaardebelasting, het stokpaardje van CD&V was ze heel duidelijk: niet met ons, niet met de liberalen.

Soms gaat de tong net waar het verstand niet wil dat ze gaat. En dus, in een cruciale passage van je speech zeg je n het tegenovergestelde van wat je wil zeggen. Het overkwam Rutten, toen ze voor héél haar partij een nieuwsjaarsspeech moest geven. Zelf kon ze er wel om lachen, maar het blijft een uiterst gevoelig punt voor de liberalen, de belastingen.

Zo was de partij uiteindelijk verplicht om de vorige Vlaamse vice-ministerpresident Annemie Turtelboom te vervangen, net omdat die haar naam had verbonden aan alweer een nieuwe belasting: de Turteltaks. Al jaren pleitten de liberalen voor minder lasten, maar in praktijk is ondanks een quasi onafgebroken regeringsdeelname van de liberalen de laatste vijftien jaar de belastingdruk systematisch gestegen.

Meerwaardebelasting = afgunstbelasting

Het is pas onder de huidige centrumrechtse regeringen van premier Charles Michel (MR) en ministerpresident Geert Bourgeois (N-VA) dat het voor het eerst stabiel blijft. Zowel Open Vld als N-VA vechten in de huidige coalities om die belastingdruk te doen dalen. Rutten herhaalde dat nog eens in haar nieuwjaarsspeech, door fel uit te halen naar de meerwaardebelasting. Die legde CD&V bij de laatste begrotingsonderhandelingen op tafel, maar daarop steigerden Open Vld en N-VA. Opnieuw stelt Rutten haar veto: "Ik zeg u heel duidelijk: niet met ons, niet met de liberalen." "Een meerwaardebelasting is een afgunstbelasting. We hebben ondernemers, zelfstandigen, nodig. Mensen die vooruit willen en jobs creëren."

En tegelijk wil ze wel dat de vennootschapsbelasting verlaagd wordt. Maar die twee dossiers, de hervorming (en dus verlaging) van de vennootschapsbelasting, in ruil voor een meer 'rechtvaardige fiscaliteit', (en dus een meerwaardetaks, of een ander soort taks die inkomsten uit vermogens meer belast), zijn binnen de huidige coalitie onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Want vandaag is het gewoon niet eerlijk. Multinationals als Apple of Starbucks zorgen er met boekhoudkundige trucs voor dat ze amper belastingen betalen. Daar kunnen onze eigen ondernemers niet mee concurreren. En daarom moet die vennootschapsbelasting omlaag."

Lees meer