Wanneer wordt een hond gevaarlijk?

Het voorbije weekend vielen vechthonden hun baas aan op de Kalmthoutsebaan in Wernhout, op de Belgische grens, toen ze uitgelaten werden. De echtgenote van het slachtoffer moest de honden doodschieten om het leven van haar man te redden. De zaak doet vooral in Nederland weer hevig de discussie over gevaarlijke honden oplaaien. Hoe herken je agressief gedrag bij honden en wat doe je in zo’n geval?

Het slachtoffer ligt zwaargewond in het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar. Hij heeft bijtwonden over zijn hele bovenlichaam, handen en armen.

Joanne Van der Borg is gedragsbioloog aan de Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in (probleem)gedrag van honden. Van der Borg vindt het lastig om over vechthonden te praten zegt ze tegen RTL Nieuws. Want: "Ik voel al helemaal de reacties aankomen van mensen met zo’n type hond. Die gaan zeggen dat golden retreivers en teckels vaker bijten. Maar buiten het feit dat dit echt niet klopt, is de schade die vechthonden aanrichten vele malen groter.”

Dat komt volgens de biologe doordat ze vastpakken, vasthouden, niet meer loslaten en beginnen te schudden en te scheuren. “En daar krijg je verschrikkelijke wonden van. Andere honden doen dat niet." Met vechthonden worden hondenrassen bedoeld die vroeger of tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor hondengevechten.

Kwispelen: opgelet

Van der Borg zegt dat “mensen zijn slecht in staat het gedrag van honden te lezen”. Zo denken we dat wanneer een hond kwispelt, hij vrolijk is. Maar als het een heel snelle kwispel is, dan is die hond allesbehalve vrolijk. “En als hij je dan ook nog aanstaart met zo’n strakke blik, een gerichte focus op jouw hond of je kind, en daarbij verstart, dan is het al bijna te laat”, zegt de gedragsbiologe.

Op die signalen moet je niet alleen alert zijn bij vechthonden trouwens. Dat gaat ook op voor dit: als de staart van de hond omhoog staat, als al z’n haren opzetten op z’n rug, als hij gaat grommen en z’n tanden laat zien.

Probleem is volgens Van der Borg dat echte vechthonden dat dreiggedrag vaak niet laten zien: "Ze komen wel met hoge snelheid op je af… Als dat gebeurt, til dan meteen je kind of hond op, scherm hem af en beweeg niet meer. Zorg ervoor dat de hond en het potentiële slachtoffer geen oogcontact meer hebben."

Het beste wat je kan doen, is afstand houden: "Niet op een rare manier, maar gewoon even je loop inhouden, de hond voorbij laten gaan, niet weghollen. Geef hem de ruimte."