Winkels mogen vanaf volgend jaar geen extra kosten meer aanrekenen als je met de kaart betaalt

Een van de grootste frustraties van klanten in winkels is bijna voorbij, want vanaf volgend jaar mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor betalingen met de kaart. Dat is door Europa beslist, maar de Belgische overheid heeft nog een jaar de tijd om die richtlijn om te zetten in een nieuwe wet. Daarna mag geen enkele handelaar nog extra kosten aanrekenen als je met de kaart betaalt.

Veel handelaars doen het nog altijd: extra kosten aanrekenen als je met je bankkaart betaalt. Vaak gaat het maar om een klein bedrag, maar als je altijd met de kaart betaalt, kan het bedrag snel oplopen. Daarom is er nu op Europees niveau beslist dat een handelaar voor een betaling met courante betaalkaarten geen extra kosten meer mag aanrekenen.

Ons land heeft nu een jaar om die richtlijn om te zetten in een Belgische wet. "Volgend jaar rond deze tijd mag geen enkele handelaar nog extra kosten aanrekenen voor een kaartbetaling", zegt Johan Verbelen, woordvoerder van de FOD economie, aan Radio 2.

Lees meer