Slecht weer in heel Europa zorgt voor dure groenten en er is nog niet direct beterschap op komst

Je hebt het misschien al gemerkt: sommige groenten zijn in de winkel een stuk duurder dan we gewoon zijn. Spinazie is in veel winkels zelfs niet meer te verkrijgen. Dat komt door het slechte weer in heel Europa en het einde van de schaarste is nog niet in zicht. Kenners voorspellen nog tot eind februari problemen en dus dure prijzen.

Als je in de groenteafdeling van de supermarkt staat, valt de schaarste al snel op. Het vak van de spinazie is in veel winkels leeg en voor andere groenten betaal je een heel stuk meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo kost veldsla drie keer zoveel, courgettes 80 procent meer en ijsbergsla en venkel 50 procent meer. Ook andere groenten zoals paprika, prei, tomaten en witloof kosten meer dan vorig jaar volgens Rony Neufkens van Colruyt in Het Laatste Nieuws.

Het probleem is volgens kenners het slechte weer in heel Europa. Normaal kunnen leveranciers slecht weer bij ons opvangen met groenten uit Spanje, Italiƫ, Griekenland of landen in Noord-Afrika. Maar ook daar is het veel kouder dan normaal.

"Dit is de eerste keer dat we de effecten van de opwarming van de aarde zo uitgesproken voelen in de groentebevoorrading", besluit landbouwexpert Luc Busschaert in Het Laatste Nieuws. De schaarste zou nog zeker tot eind februari blijven duren, maar er is gelukkig ook goed nieuws want voor groenten zoals selder, champignons en wortelen blijft de prijs gelijk.

Lees meer