Minister Geens (CD&V) belooft binnenkort eindelijk statuut voor terreurslachtoffers

Eindelijk een beetje goed nieuws voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel van 22 maart, want 10 maanden na de aanslagen belooft Koen Geens (CD&V), minister van Justitie, een erkenning van de slachtoffer. Er ligt daarvoor een plan op tafel dat in februari in het parlement gestemd wordt. Dat zei de minister vandaag in De zevende dag op één.

Het is vandaag exact tien maanden geleden dat in Brussel 35 mensen om het leven kwamen en veel anderen gewond raakt bij terreuraanslagen. Omdat die slachtoffers nog altijd niet erkend zijn, krijgen de meesten van hen nog altijd geen financiële steun, ondanks vaak hoge medische kosten en werkongeschiktheid. Daarover klaagden vijf slachtoffer afgelopen week in de parlementaire onderzoekscommissie.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd in De zevende dag geconfronteerd met die getuigenissen en beloofde beterschap. "Er is al één miljoen uitgekeerd, dat is een eerste keer dat we - naar Belgische normen - snel zijn geweest", begint hij. In februari gaat een plan voor erkenning van het statuut voor terreurslachtoffers naar het parlement om gestemd te worden.

Taskforce

"Ze krijgen een forfaitair voorschot van 5.000 euro op alle kosten, 6.000 euro begrafeniskosten en daarnaast worden de plafonds verhoogd indien de verzekeringen niet tussenkomen. We gaan ook subsidiair tot 120.000 euro aan schade vergoeden, inclusief morele schadevergoeding. De noodhulp gaat tot 30.000 euro", legt Geens uit.

De slachtoffers klaagden in de parlementaire onderzoekscommissie ook over de ingewikkelde administratieve rompslomp. Daarover wil Geens volgende week met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en premier Charles Michel (MR). Hij wil een taskforce oprichten om bij eventuele nieuwe aanslagen sneller te kunnen optreden.

Lees meer