Mijn eerste politieke campagne

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

De eerste campagne is wennen. Een evenwichtsoefening... 

Het moest er eens van komen.  De eerste campagne waaraan ik als kandidaat deelneem. Natuurlijk had ik al eerder campagnes aan de zijlijn meegemaakt. Mijn moeder haalt nog vaak de foto boven waarop ik als 3-jarige met een bord van Stef aka Padre rondloop. Het was altijd fijn vertoeven in de schaduw van mijn vader. Ik ging vaak mee naar markten en evenementen (een schattig kleintje op de arm scoort altijd goed), maar “when the shit hits the fan” was het gelukkig vader die het opving. Nu ben ik uit die comfortzone gestapt en treed ik zelf de publieke arena binnen.

Hip creatief filmpje?

Het zijn zotte tijden. Je hebt het gevoel dat je duizend-en-één dingen moet doen. Kaartjes, folders, brieven, affiches, autostickers, blogs, twitter, facebook.  Misschien nog een hip creatief filmpje? Je wil toch niet op 26 mei het gevoel hebben dat je méér had kunnen doen?

 

En ja, Photoshop...

En natuurlijk wordt alles mooier voorgesteld dan het is. Dé perfecte foto vereist immers behoorlijk wat knutselwerk.  Een gepoederde neus “zodat je niet blinkt”… En uiteraard, Photoshop.  Niet weg te denken in een professionele campagne.  Het moedervlekje dat ik zo koester genadeloos weggegomd.  “Dat trekt immers de aandacht weg.” En dat willen we niet, natuurlijk.  Gewoon ondergaan, Felix.

Maar op een bepaald moment is het genoeg. Foto’s van de tafel. Uiteindelijk kies ik voor een andere affiche.  Mooier én echter. Het resultaat krijg je binnenkort te zien.

Evenwichtskunstenaar

Niet enkel de kandidaten, maar ook de inhoud krijgt een opsmukbeurt tijdens de verkiezingen. Na enkele zwaar inhoudelijke debatten voor en tijdens het Innesto-congres is het nu tijd voor synthese… Al die doordachte en genuanceerde ideeën moeten opeens in één alles omvattende en verleidende slagzin gegoten worden. Moeilijke boodschappen worden zachtjes naar de achtergrond verwezen, snoepjes komen in de etalage. Het zijn technieken die mij niet onbekend zijn, maar waar ik het eigenlijk altijd moeilijk mee heb gehad.  Je identiteit verliezen is géén optie, je loyaliteit tegenover de medekandidaten en de partij ook niet. Padre was een volleerd evenwichtskunstenaar denk ik dan.  Respect.

Daarom sta ik op een lijst

Als je je doel voor ogen houdt dan deert het ook allemaal niet. Je doet wat moet omdat je zaken wil realiseren. Ik organiseerde een betoging met 40.000 man omdat ik niet akkoord was met de manier waarop er aan politiek werd gedaan. Ik sta op een lijst omdat ik denk dat ons land beter kan. We moeten de armoede aanpakken, we mogen onze planeet niet verwaarlozen, er zijn te veel regeltjes die vrij initiatief of gewoon ‘jong-zijn’ belemmeren en we verdienen een betere politiek en democratie. Daarom sta ik op een lijst. Daarom voer ik campagne.