Zo klonk januari 2017: dit zijn de 38 nummers die je volgens ons minstens één keer gehoord moet hebben

We leven in tijden van overdaad. Van alles is er altijd genoeg en vaak te veel en dat is niet anders bij muziek. Het internet heeft de deuren geopend voor meer muziek dan ooit tevoren, maar het is ook makkelijk om de bomen niet meer te zien door het muziekbos. Vandaar dat we vanaf nu elke maand, wanneer het einde van de maand nadert, onze muzikale tips meegeven!

Deze maand hebben we 38 nummers geselecteerd (in willekeurige volgorde) van dewelke wij vinden dat iedereen ze toch eens één keer zou moeten beluisteren. Muzikaal gaat het - zoals dat allicht elke maand zo zal zijn - alle richtingen uit.

1. The xx - Say Something Loving

 

In tegenstelling tot andere artiesten verderop in de rij was The xx in januari wél vaak op de radio te horen. Erg vaak, zelfs. De reden daarvoor: ze stonden centraal in een Studio Brussel-campagne, de zender had The xx weten te strikken om hun nieuwe plaat (die ook in januari uitkwam) te komen voorstellen tijdens een exclusieve showcase in Plein Publiek. En daar moesten natuurlijk tickets voor worden weggegeven en véél promotie voor gemaakt worden.

Maar wij hebben nu eens helemaal niets tegen heel erg veel The xx op de radio. Say Something Loving zal waarschijnlijk zelfs aan het einde van 2017 één van de allermooiste nummers blijken te zijn, daar zijn we redelijk zeker van.

2. Ed Sheeran - Shape Of You

 

Artiesten die hun nummers één voor één uitbrengen: het wordt moeilijk in 2017 als we op januari mogen afgaan. Ed Sheeran bracht twee nummers tegelijkertijd uit ter aankondiging van zijn nieuwe plaat, Manu Chao en John Mayer losten er zelfs drie tegelijkertijd. Wie biedt meer?

Als het lossen van zijn twee singles iets duidelijk maakten, was het dan dat Ed Sheeran een populaire pee is. Meteen stormde hij zowat overal naar de top van de hitparade met zijn twee nummers. Zo schreef hij ook muziekgeschiedenis, want hij werd de eerste artiest ooit die zowel de eerste als de tweede plaats bezette in de Britse charts in dezelfde week. Opvallend: Shape Of You deed het overal net dat ietsje beter dan stadionanthem Castle On The Hill.

Op 5 april komt Ed Sheeran overigens naar het Sportpaleis. Iets zegt ons dat die tickets snel weg zullen zijn.

3. London Grammar - Rooting For You

 
Kansloos op de radio, want het duurt meer dan twee minuten voor we iets anders horen in het nummer dan enkel de stem van Hannah Reid. Het was al van 2014 geleden dat London Grammar nog eens een single had uitgebracht. Rooting For You is op zijn minst bijzonder te noemen.

4. John Legend feat. Chance The Rapper - Penthouse Floor

 
We kennen John Legend van ballades als Ordinary People en All Of Me, maar hij is ook niet vies van een samenwerking hier en daar. In zijn nu ruim tienjarig durende carrière werkte hij al samen met onder andere André 3000 van OutKast, Common, The Roots, Sam Smith, David Guetta en Meghan Trainor. In deze funky nieuwe Penthouse Floor heeft Chance The Rapper een gastrolletje.

5. Kiesza - Dearly Beloved

 

Kiesza, de popprinses die in 2014 hitjes scoorde met Hideaway en Giant in My Heart heeft zichzelf overtroffen met de oorwurm Dearly Beloved. En er is meer, want onder haar video schrijft de volgende boodschap:

"When my best friend Alice passed away nearly a year and a half ago, her white electric guitar was passed along to me. In her memory and because I love her so much, I promised myself that I would not let it sit in its case collecting dust. I was going to play the hell out of it, just as she would have done."

6. TaxiWars - Airplane Song

 
In 2016 bracht Tom Barman met TaxiWars, zijn jazzproject, zijn tweede album uit. 'Fever' heette die en ze was beter en spannender dan zijn voorganger. Het mooie Airplane Song is daaruit de tweede single.

7. High Hi - Islands Full Of Gold

 
High Hi was finalist in Humo's Rock Rally van 2014 en brengt bijna hun eerste album uit. 'Hindrance' zal die heten en komt er in maart aan. Als al wat daarop staat van hetzelfde niveau is als deze single - "dark pop" noemen ze het zelf - dan reserveren wij hier en nu al ons exemplaar.

8. Melanie C - Dear Life

 

Melanie C is voorlopig degene die het felst een reünie van Spice Girls afhoudt en we begrijpen waarom: ze heeft net haar zevende (!) soloalbum uitgebracht en hoewel we er in België niet altijd evenveel (of gewoon helemaal niets) van merken doet ze dat overzee toch nog altijd met relatief wat succes.De eerste single uit haar nieuwe album 'Version Of Me' (Anymore) haalde de nummer één, haar album haalde al een tweede plaats in de hitlijst van de UK Indie Albums.

Dear Life is de tweede single en die vinden wij eerlijk gezegd best te pruimen.

9. Young Fathers feat. Leith Congregational Choir - Only God Knows

Twintig jaar na de eerste komt de tweede Trainspotting er nu echt aan! Wie Trainspotting kent en gezien heeft, weet dat de juiste muziek van wezenlijk belang is om de vervolgfilm te doen slagen. Het Schotse hiphop-trio staat drie (!) keer op die soundtrack, wat wij toejuichen. Twee oudere nummers en één speciaal voor de film geschreven nieuwe: Only God Knows.

10. Sub Focus - Love Divine

 
We hadden het beloofd: deze lijst zal alle richtingen uitgaan, want alleen daaraan herkent men de echte muziekliefhebber. Hoog tijd dus voor wat dansmuziek en we hielden deze maand wel van wat Sub Focus ons aanreikte. Sub Focus, de Britse dj, producer, songschrijver en muzikant brengt al platen uit sinds 2003, dit vinden wij één van de betere.

11. Japandroids - No Known Drink Or Drug

 
'Near To The Wild Heart Of Life', de derde plaat van de Canadese rockband Japandroids is sinds gisteren uit. Het is het eerste album van het tweetal sinds 2012. Al willen ze zichzelf geen punkband noemen: er zit toch iets van de punk in, al omvat dat het geheel toch ook weer niet helemaal. Voor liefhebbers van The Replacements en Hüsker Dü.

12. Wally - Misère

 
We maakten kennis met Wally dankzij Tourist LeMC. De twee scoorden samen een grote hit met Horizon. Misère gaat in dezelfde stijl dezelfde richting uit. Een mooi kampvuurliedje over kleine en grote miserie zoals treinen die te laat zijn, een platte band of geen kleingeld hebben voor het winkelkarretje, maar ook over het algemene gevoel opgebrand te zijn en door de bomen het bos niet meer kunnen zien.

13. Clap Your Hands Say Yeah - Fireproof

 
De Amerikaanse indieband Clap Your Hands Say Yeah brengt al platen uit sinds 2005 en doet dat - hoewel ze volgens onze oren steeds beter worden - met minder succes dan in hun beginjaren. Ons favoriete nummer van hen blijft voorlopig Coming Down waarin ze samenwerken met Matt Berninger van The National, maar dat nieuwe Fireproof komt aardig in de buurt. Voor wie Clap Your Hands niet kan plaatsen: denk TV On The Radio meets Foals.

14. Iggy Pop - Gold

 
Iggy Pop heeft een nummer opgenomen voor Gold, een aankomende film met Matthew McCounaghey. Het nummer is een titeltrack geworden en is geproduceerd door de legendarische Danger Mouse. Een vaak gehoorde reactie: Iggy begint steeds meer als Leonard Cohen te klinken.

15. Sampha - (No One Knows Me) Like The Piano

 

Deze is ontroerend mooi. Sampha - geboortenaam Sampha Sisay - is één van de wizkids die de laatste jaren met iedereen heeft samengewerkt die in de scene van de r&b maar enigszins cool wil zijn. Zijn trackrecord begint er indrukwekkend uit te zien, want Sampha werkte al samen met SBTRKT, Jessie Ware, Drake, Solange en Kanye West.

In februari komt zijn debuutplaat - 'Process' - eindelijk uit. Wie onder andere Blood On Me, Timmy's Prayer en Too Much al heeft gehoord, weet dat dit wel eens héél goed zou kunnen worden.

16. Hypochristmutfreefuzz - The Spitter

 

Hypochristmutfreefuzz, in den beginne hadden we moeite met deze groepsnaam, nu bekt hij al lekker. Aan het einde van 2016 bracht deze Gentse groep rond Ramses van Den Eede al de heerlijke single Gums Smile Blood uit. Klinkt helemaal anders dan deze The Spitter en tegelijkertijd is het zeer herkenbaar van dezelfde groep.

The Spitter blinkt uit in een lange, wilde chaotische outro - die er voor de radio edit jammerlijk is afgeknipt - waarop dEUS een patent heeft. Het is dan ook in die hoek dat je de groep kan situeren: tijdens het luisteren moeten wij steeds weer aan dEUS en aan Millionaire denken. Misschien is er eindelijk een opvolger opgestaan?

Hun plaat is net uit en heet - leve het knippen en plakken - 'Hypopotomonstrosesquipedaliophobia.'

17. ANOHNI - Paradise

 

Anohni is de nieuwe identiteit van Antohny Hegarty. Ze wordt al enige tijd met vrouwelijke voornaamwoorden aangesproken in private kring en wilde dat vanaf 2016 - toen ze 'Hopelessness' uitbracht als ANOHNI - ook aan de gehele buitenwereld laten weten. Op 17 maart brengt ANOHNI een nieuwe ep uit, waarvan Paradise de eerste single is. De ep komt met een statement: vrij samengevat stelt Anohni dat het niet goedkomt met de wereld als we het bestuur ervan enkel aan mannen overlaten. Daarmee volgt ze Virginia Woolf die decennia eerder al meende dat in een wereld bestuurd door vrouwen minder oorlog zou zijn.

We quoten Anohni nog even: "Only an intervention by women around the world, with their innate knowledge of interdependency, deep listening, empathy and self-sacrifice, could possibly alter our species' desperate course."

18. Grandaddy - Evermore

 
Grandaddy brengt in 2017 een nieuwe plaat uit en dat is altijd bijzonder. Anno 2017 is het extra bijzonder, aangezien 'Last Place' (uit op 3 maart) hun eerste plaat zal worden in elf (11!) jaar.

19. Stef Kamil Carlens - The Jouney Will Be Long

 
Die van Grandaddy is niet de enige comeback in maart. Al is comeback hier niet meteen het juiste woord, en toch ook wel. Op 10 maart brengt Stef Kamil Carlens - ex-dEUS, Zita Swoon en Ziita Swoon Group - zijn allereerste soloalbum uit: 'Stuck In The Status Quo'. Stef Kamil had zich al een aantal jaren teruggetrokken in de theaters en maakte daar voorstellingen allerlei. In ieder geval: de popmuziek was er ver in te zoeken. Nu wil Stef Kamil Carlens de terugkeer maken naar een andere grote liefde van hem: verhalen vertellen in een song.

20. Ty Segall - Orange Color Queen

 
We vergeven het iedereen die de weg kwijtraakt in de discografie van Ty Segall, want die dude kakt platen. 13 platen op 9 jaar onder eigen naam en dan nog een zestal zijprojecten met elk hun eigen output: het lijkt Mauro wel. Toch loont het altijd weer de moeite, want op zijn nieuwste worp (gewoon 'Ty Segall' genoemd, soms moet je het jezelf niet moeilijk maken) staat deze parel. Ons doet hij denken aan een nummer van The Kinks en een sunny afternoon.

21. Valerie June - Shakedown

 
Haar optreden op Rock Werchter 2014 was niet haar beste. Ze was nogal slaapverwekkend, had het publiek niet mee. In de Botanique echter hebben we haar eens zien schitteren. Wie van 'Pushin' Against A Stone' (2013) hield, zal dat ongetwijfeld ook doen bij 'The Order Of Time' later dit jaar (10 maart). Van de eerste single zijn we alvast al grote fan.

22. Ryan Adams - Doomsday

 
In 2015 wist Ryan Adams zijn publiek te verbreden door - in alle ernst - '1989', een plaat van Taylor Swift, in zijn volledigheid te coveren. Hij scoorde een hit met Bad Blood en schuimde wereldwijd de festivals af, maar in 2017 is het weer Ryan Adams as we knew him. 'Prisoner' - vanaf 17 februari te koop - wordt al zijn vijftiende studioalbum in 17 jaar en toch krijgen we nog steeds kippenvel bij nummers als Do You Love Me? of deze nieuwe Doomsday.

23. Spain - Tennessee

 
Vorig jaar bracht de Amerikaanse band Spain (om het even ingewikkeld te maken) hun zesde album uit sinds 1993. Dat is bij velen onder de radar gezwommen, maar geef het toch maar eens een luisterbeurt. Nog maar zelden hebben we een titel en een nummer zo op elkaar afgestemd geweten als deze Tennessee.

24. Rag 'n' Bone Man - Skin

 
Meestal hebben we 't niet zo voor artiesten die na één hit woden gebombardeerd tot de toekomst van de muziek: bewijs jezelf eerst maar eens. Maar, eerlijk is eerlijk: Human van Rag 'n' Bone Man was wel een héle goeie (we lopen nog regelmatig zonder aanleiding "we're only human after all" door het huis te zingen) en we geloven ook dat die lieve bebaarde teddybeer nog meer in zijn mars heeft. Bewijsstuk nummer één: nieuwe single Skin.

25. The Divine Comedy - To The Rescue

 

Neil Hannon, sinds 1993 solo aan het roer van The Divine Comedy, kondigde na zes jaar afwezigheid een elfde album aan voor 2016. Al sinds de oprichting van de band in 1989, bewees Neil herhaaldelijk dat hij zijn plaats tussen de iconische Britse songwriters meer dan verdient. Doorheen een tien albums tellende discografie verleidde de Ierse dandy pers en critici met zijn geraffineerde pop en eenvoudige, pakkende en dodelijk doeltreffende melodieën. En op de elfde was het niet anders: To The Rescue is hier een schoolvoorbeeld van en wordt bij elke luisterbeurt nog mooier dan de keer voordien.

26. Elbow - Gentle Storm

 

Ook bij Elbow blijkt de inspiratie wel onuitputtelijk. Nog nooit hebben ze langer dan drie jaar tussen twee platen gelaten en ondertussen is het toch al nummer zeven die in de steigers staat. 'Little Fictions' verschijnt op drie februari. Als we bedenken dat we nog altijd naar een nieuwe Elbow uitkijken terwijl ze zich in feite nog nooit vernieuwd hebben, dan weet je: dit is een bijzonder groepje.

En oh ja, Benedict Cumberbatch is ook te spotten in de clip!

27. Goldfrapp - Anymore

 
Op 31 maart brengt Goldfrapp hun nieuwe album 'Silver Eye' uit. Het wordt de opvolger van het mooie, maar experimentele 'Tales Of Us', (2013) wat een hele rustige plaat was waarop elk nummer een vrouwennaam had en geïnspireerd was door een roman- of filmpersonage. Het lijkt erop dat 'Silver Eye' opnieuw een stuk toegankelijker wordt. Op voorafgaande single Anymore is de dansbare elektronica alvast helemaal terug.

28. Martin Garrix feat. Dua Lipa - Scared To Be Lonely

 
Dua Lipa was de enige die bijna twee keer in deze lijst belandde deze maand, want onder eigen naam heeft ze Thinking 'Bout You uitgebracht, een bijna Pink-achtige ballad, en samen met Martin Garrix heeft ze net deze hit in wording uitgebracht. We kozen voor de tweede, puur op buikgevoel.

29. Tout Va Bien - Queen Of Sheeba

Studio Brussel is hun zoektocht naar De Nieuwe Lichting 2016 net begonnen. Niemand kan ontkennen dat die wedstrijd heel wat aandacht en daardoor ook kansen oplevert, maar je moet het in de eerste plaats nog altijd zelf doen. Kansen grijpen en creëren. Tout Va Bien doet dat en heeft net een nieuwe - knappe - single van zijn aankomende ep geplukt om ons nieuwsgierig te maken naar meer. 'a CURIOUS ENCOUNTER with' verschijnt op 17 februari.

30. Mastodon - Sultan's Curse

 
Hebben we al metal eigenlijk? Nu wel, want Mastodon heeft een nieuwe single uit en er zijn weinig betere metalgroepen te vinden dan Mastodon. Sultan's Curse is de voorloper van 'Emperor Of Sand' - hun zevende album alweer - dat op 31 maart verschijnt.

31. Missy Elliott feat. Lamb - I'm Better

 

Missy Elliott zet voorzichtig terug stapjes in de muziekbuisness. Het is al van 2005 geleden dat ze nog eens een album uitbracht. In 2015 bracht ze een nummer uit met Pharrell Williams, maar dat was toen ook al zeven jaar geleden. Haar volgende wapenfeit komt sneller en dat is een goed teken.

Haar afwezigheid was geen luiheid, maar noodzaak. Missy Elliott vocht tegen de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die bij haar werd vastgesteld na een autocrash: haar beenspieren weigerden dienst. Missy kon ook lange tijd niet eens een pen vasthouden en dus werd het schrijven van nummers haar onmogelijk gemaakt.

I'm Better heet haar nieuwe single en daarop introduceert ze rapper Lamb, die achter de schermen als producer ook al met onder andere Beyoncé heeft gewerkt.

32. Father John Misty - Pure Comedy

 

We zijn ondertussen allemaal vergeten dat Father John Misty ooit deel uitmaakte van Fleet Foxes, want hoe vol ongeduld we ook wachten op de terugkeer van die band: Father John Misty solo is ook om van te smullen. Zijn Holy Hell van eind 2016 was al een pracht van een protest en Pure Comedy gaat eigenlijk gewoon verder op dat elan. In Pure Comedy wordt zowat de hele mensheid te kakken gezet: zijn rollenpatronen, zijn religies, zijn talen.

Eén van de meest tekenende strofes gaat als volgt: "Oh comedy, their illusions/they have no choice but to believe/Their horizons that just forever recede/And how's this for irony/their idea of being free is a prison of beliefs/That they never ever have to leave."

33. Arcade Fire feat. Mavis Staples - I Give You Power

 
Er is nog iets gebeurd in januari: Donald Trump is nu officieel president van de Verenigde Staten. Een godsgeschenk voor kunstenaars en cultuurliefhebbers, want meteen werd de behoefte aan tegencultuur duidelijk. We werden overspoeld door een golf van protestsongs. Op die van Arcade Fire en Mavis Staples (ze is er 77) werd aanvankelijk lauw gereageerd, maar wie er een paar keer naar luistert weet: eenvoudig, maar krachtig en daardoor een dijk van een protestsong.

34. Gorillaz feat. Benjamin Clementine - Hallelujah Money

 
Ook deze Hallelujah Money - het eerste nieuwe nummer van Gorillaz - gaf zijn geheimen maar geleidelijk aan prijs. Grootste stoorzender is Benjamin Clementine, de zanger die zijn teksten meer reciteert dan zingt. De officiële video is opgenomen in Trump Tower, kwestie van de boodschap niet verkeerd te begrijpen.

35. Meuris - In De Rij Voor De Soep

 

Ook de nieuwe van Meuris wil je een geweten schoppen. In De Rij Voor Soep gaat over armoede in Vlaanderen ("Waar is de welstand van de cijfers en tabellen/in dit land van leegstand/waar niemand nog echt telt?") en gebruikt daar het beeld van de voedselbedoeling voor. Boodschap: het gaat niet goed met ons land en er zit niet meteen beterschap aan te komen.

Het zal niet de enige maatschappelijke song zijn op 'Vigilant', het nieuwe album van Meuris dat op 17 februari verschijnt.

36. Moby & The Void Pacific Choir - Erupt & Matter

 

Moby is één van de artiesten die in de strijd tegen Trump zowel voor als na de verkiezing al het felst heeft laten horen. En hij lijkt niet van plan om het rustiger aan te gaan doen. De clip bij Erupt & Matter is indrukwekkend, het nummer zelf is van het stevige kaliber. Moby is boos, ontgoocheld en gedreven.

Onder de video roept hij enerzijds op tot protest, maar spreekt hij ook zowel zijn vertrouwen uit in democratie als zijn angst ervoor: "The racist & antiquated far right are encroaching upon democratic freedoms in almost every country in the western world. We need to respond by protesting, supporting progressives, and most important: VOTING."

37. Green Day - Troubled Times

 
De laatste plaat van Green Day die we echt goed vonden is geschreven in grote Bush-crisis: American Idiot uit 2004. Aangezien Bush een schoothondje en een genie is vergeleken met Trump, verwachten we nog meer van deze heren. Ze geven al een bescheiden aanzet met Troubled Times uit 'Revolution Radio' van vorig jaar: "What part of history we learned/When it's repeated" vagen ze zich af. Wel ja, goeie vraag.

BONUS: Jacle Bow - C'est Ma Vie (live bij Studio Brussel)

 

Op een podium klinkt Jacle Bow nogal snel als The Rolling Stones, wat overigens een goeie zaak is. Deze jongelingen met tonnen ambitie rocken al een flink eind weg en, met hun debuutplaat net uit, ze staan er, stevig als een huis.

Maar af en toe de zachtere snaar raken mag ook. Onlangs brachten ze C'est Ma Vie, het nummer van Adamo, bij Studio Brussel en dat was zo mooi dat we 'm ook hier wilden toevoegen. Adamo was overigens ook één van de gasten eind vorig jaar toen Jacle Bow in de grote zaal van de AB speelde voor De Warmste Week. We ruiken een kleine adoratie. En terecht.

Lees meer