Op een hoge toon tegen je hond praten heeft geen enkele zin

Is jouw hond ook je 'fur baby'? Dan heb je wel al gemerkt dat je er ook tegen praat alsof 't een mini-mensje is, met de nodige commentaar tot gevolg. Nochtans: in sommige gevallen is dat een goed idee. Maar tegen oudere honden praten veel mensen verkeerd. Als je 'fur baby' geen baby meer is, kan je evengoed ook je toon aanpassen.

Puppy's, ze zijn véél te cute om waar te zijn en roepen blijkbaar dezelfde gevoelens in ons op als baby's. Want we gebruiken het honden-equivalent van babypraat met puppy's, zegt een artikel in The Royal Society B. en dat heeft een goed effect: puppy's luisteren makkelijker naar hun eigenaars als je een hogere toon gebruikt.

Let op: het gaat wel degelijk om de toon. Blijkbaar doen we ook alle moeite om onze zinnen af te korten en gebruiken we een soort geminimaliseerde grammatica om de boodschap over te brengen. Maar daar heeft een hond helemaal niks aan, de toon daarentegen, is wel cruciaal.

Alleen gebruiken we die hogere toon ook tegen volwassen honden, en dat heeft weinig zin, concluderen de onderzoekers. Want die reageren niet bepaald anders op een normale toon dan ze op een hogere (of lagere toon) doen. In een diepe stem "af!" zeggen heeft dus ook niet zoveel zin: ze als puppy commando's aanleren in een hogere stem dan weer wel. Vroeg begonnen is half gewonnen, zegt het spreekwoord, en da's zeker waar als het over puppy's gaat.

Lees meer