In het Verenigd Koninkrijk willen al zeker 1 miljoen mensen dat Trump niet komt, maar May buigt niet

Donald Trump komt naar het Verenigd Koninkrijk, maar de inwoners zijn het daar niet mee eens. Een petitie die aan de regering vraagt om dat bezoek te cancellen, of tenminste ferm in te perken, is intussen door 1 miljoen Britten ondertekend. Niet slecht, als je weet dat dat één op de 65 Britten zijn. Maar premier May heeft de petitie intussen afgewezen. "Dat zou een populistische beslissing zijn", zegt een bron binnen Downing Street.

Eén miljoen Britten, da's 1/65ste van de bevolking, wil niet dat Donald Trump op staatsbezoek komt. Da's duidelijk uit een petitie die gisteren werd opgestart. En die haalde dus onverwacht veel handtekeningen. Nu is de Britse overheid verplicht om te reageren. Vanaf 10.000 handtekeningen moet er namelijk een reactie komen, vanaf 100.000 handtekeningen is een discussie verplicht. In België ligt die grens bij officiële referenda op tien tot twintig procent. Een referendum is bij ons niet bindend. Maar hier gaat het dus om een gewone petitie.

Maar veel discussie is er niet van gekomen. Premier Theresa May van de Conservative Party wees het voorstel categoriek af. Zij had Trump uitgenodigd na een bezoek aan de Verenigde Staten vorige week. Hij heeft die uitnodiging aanvaard en wordt eind dit jaar bij The Queen en May verwacht.

Moslimban

Enkele dagen na Mays bezoek aan Washington, tekende Donald Trump een decreet dat een vluchtelingenprogramma schrapt en een moslimban op poten zet. Mensen uit zeven moslimlanden mogen de VS de komende 90 dagen niet meer in, met direct zware gevolgen op bijvoorbeeld het luchtverkeer.

Da's voor May niet genoeg om het bezoek te schrappen. Een bron in Downing Street zei aan de BBC dat het bezoek intrekken "alles wat May verwezenlijkt heeft tijdens haar bezoek aan de VS ongedaan zou maken." Daarbij zou het een "populistisch gebaar" zijn.

Lees meer