Thailand verplicht iedereen die een gsm-nummer wil om vingerafdruk te registeren, volgen er nog landen?

In België kon je tot voor kort nog volledig anoniem een prepaid simkaart kopen, maar in Thailand moet je daar binnenkort zelfs je vingerafdruk voor laten registreren. In het begin is de maatregel enkel voor wie een nieuw nummer wil, maar in de toekomst komt er waarschijnlijk een algemene verplichting.

We doen steeds meer met onze smartphone en daarom is het risico op fraude ook steeds groter. Dat merkte de Thaise telecomdienst National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) ook op en daarom kwam de overheidsdienst in augustus met het idee om vingerafdrukken te laten registreren als je een simkaart wil kopen.

Mobiel bankieren

Het grote gevaar is vooral het mobiel bankieren. In Thailand maken maar liefst 14 miljoen mensen gebruik van een applicatie om hun bankzaken te doen en dat trekt veel fraudeurs aan. Er zijn al verschillende fraudezaken geweest en daarom maakt de overheid de registratie van vingerafdrukken verplicht.

De bedoeling is dat je niet meer alleen een scan van je identiteitskaart geeft als je een simkaart wil, maar ook je vingerafdruk laat registeren. Die gegevens worden dan bewaard in een centrale databank. Als je dan bijvoorbeeld een overschrijving wil doen, moet je je vinger scannen met je smartphone en die databank controleert dan of de vingerafdruk die je ingeeft op je smartphone dezelfde is als die die geregistreerd staat in die databank.

Hoewel de beslissing hierover al gevallen was in november, wordt de maatregel maar ingevoerd vanaf 1 maart. Dat komt omdat het hele systeem een grote kost met zich meebrengt. Vooral operators die enkel online werken, waren tegen het systeem omdat het voor hen om omslachtige manier van werker wordt.

Andere landen

Thailand is niet het eerste land dat zo'n regel invoert, want een jaar geleden begon Saudi Arabië met een gelijkaardige maatregel. Sinds deze zomer is de registratie daar zelfs voor alle gsm-gebruikers verplicht, ook wie al langer zijn nummer had. Zo'n regel komt er in Thailand voorlopig niet, maar er wordt wel aangeraden om je vingerafdrukken vrijwillig te registreren voor je eigen veiligheid en om fraude te voorkomen.

In België zijn er nog geen plannen voor een gelijkaardig systeem. Tot begin dit jaar was ons land een van de laatste landen waar je nog volledig anoniem een prepaid simkaart kon hebben. Sinds kort moeten ook die herlaadkaarten op naam staan in België.

Lees meer