Drie teams slagen voor tests en rijden op Elon Musks Hyperloop, zijn "transportsysteem van de toekomst"

Reizen is al veel makkelijker dan vroeger, maar toch neemt het nog altijd veel tijd in beslag. Daar hoopt miljardair Elon Musk verandering in te brengen. Hij gelooft voluit in een hyperloop, een supersnelle mini-trein en doet er dan ook alles aan om zijn project te doen slagen. Afgelopen weekend zette het project belangrijke stap met de eerste ritten op zijn testtraject en daar vielen vooral de Europeanen positief op.

Voor wie niet weet wat een hyperloop is leggen we het nog eens uit. Het is een ambitieus idee dat in 2013 gelanceerd werd door Elon Musk, de man die rijk werd met het betaalsysteem PayPal en nu vooral bekend is van de elektronische auto's Tesla. Hij gelooft rotsvast dat hyperloops de toekomst zijn op het vlak van transport.

In zo'n hyperloop zouden kleine wagonnetjes of 'pods' aan zo'n 1.200 kilometer per uur kunnen rijden om zo veel sneller ergens te raken. Weinig mensen geloofden aanvankelijk in het project, maar Musk zet moedig door en heeft dit weekend weer een belangrijke stap gezet.

Testrit

In juni 2015 lanceerde Musk een oproep aan iedereen die dat wou om een pod te ontwerpen die in zijn hyperloop zou mogen rijden. Uiteindelijk selecteerde hij in de eerste fase 30 teams om een pod te bouwen, waarvan 24 teams uit de Verenigde Staten komen. De andere komen uit Australië, Japan, Canada, Duitsland, Nederland en een gemengd team dat ontstaan is op het forum Reddit.

Ondertussen bouwde het team van Elon Musk, SpaceX Hyperloop, de eerste testbaan die 1.250 meter lang is en dit weekend nodigde hij alle teams uit naar die testbaan in Californië. 27 teams kwamen af met hun pod en moesten allerhande tests ondergaan om te zien of ze klaar zijn voor een rit in de hyperloop.

Die testen bleken enorm streng, want slecht drie teams slaagden en mochten enkele proefritten maken op de testbaan. Daarbij deden vooral de Europese teams het uitstekend. De 24 andere teams zijn naar huis gestuurd, maar hebben nog tot de zomer de tijd om aanpassingen te doen aan hun en pod en zo terug te mogen meedoen. Komende zomer wordt dan de ultieme proef gehouden en daar telt maar één ding ... zo snel mogelijk zijn.

Bekijk hier de rit van de drie beste teams

 

Delft Hyperloop

© Delft Hyperloop

Dertig leden van de technische universiteit van Delft in Nederland hebben een pod gebouwd die in de eerste fase door Musk al bekroond werd met de 'Innovation Award'. Ook nu viel hij in de prijzen, deze keer op het vlak van design en constructie.

WARR Hyperloop

© WARR Hyperloop

Ook het tweede Europese team, van de technische universiteit van München in Duitsland, slaagde voor de tests. Dat was enigszins verrassend, want de pod van WARR was nog geen enkele keren in de prijzen gevallen. Toch was zijn testrit misschien wel het meest opmerkelijk met de hoogste topsnelheid.

MIT Hyperloop

© MIT Hyperloop

De pod van de technische universiteit van Massachusetts was op voorhand een van de favorieten in de wedstrijd. In de eerste ronde won hij al de 'Design Award' en nu blonk hij uit op het vlak van veiligheid.

Lees meer