Erdogan heeft wel erg simpele oplossing voor rampzalige cijfers toerisme

Het is erg in de mode bij een bepaald soort machthebbers de jongste weken: economisch patriottisme. En de Turkse president Erdogan is nu ook op de kar gesprongen. Hij heeft een - dare we say it: nogal simpel - plan om de dramatische instorting van het toerisme naar Turkije te herstellen.

Toerisme is - of beter was - goed voor bijna 7 procent van de Turkse economie en bijna 8 procent van de tewerkstelling in het land. Maar door aanhoudend terrorisme en dingen als een mislukte staatsgreep, wil niemand nog op reis naar het land.

Dat leidde vorig jaar tot een omzetdaling van 30 procent voor de Turkse toerismesector. Volgens het Turkse statistiekbureau Turkstat zijn de inkomsten in 2016 teruggelopen tot 20,6 miljard euro.

Vorig jaar gingen al bijna 50% minder Belgen op vakantie naar Turkije en dat lijkt nog maar het begin te zijn geweest. Want de boekingen voor dit jaar, ondanks ondertussen hallucinant lage prijzen, komen niet van de grond.

De verwachting is dat de daling zich dit jaar nog harder doorzet. Steeds meer beginnen internationale reisorganisaties ook Turkije te laten vallen.

De begroting

Dat is erg voor de honderdduizenden Turken die leven van het toerisme, maar het is wellicht niet uit medeleven met die mensen dat Erdogan in de eerste plaats zich zorgen maakt. Dat gaat hier om: toerisme is altijd dé strategie van Erdogan geweest om zijn begroting op orde te krijgen. De Turkse overheid geeft flink meer geld uit dan er binnenkomt en toeristen waren een belangrijk middel om dat verschil te verkleinen.

Maar Erdogan heeft dus nu een plan. Hij wil daarmee maar liefst 8 miljoen toeristen meer aantrekken en zo de staatskas spekken. De campagne gaat onder de noemer “Breng je buren mee en kom” en moet de sector “tientallen miljarden euro's opleveren” volgens Erdogan.

Roots

Tenzij je Turkse roots hebt, moet je je nu niet aangesproken voelen en je buren beginnen optrommelen. Want de campagne is vooral gericht op Turken die buiten hun geboorteland wonen.

Erdogan hoopt dat zij hun vakanties in Turkije vieren en daarbij de buren meenemen. Volgens Erdogan leven op dit moment zo'n 5 miljoen Turken over de grens, van wie de meeste in landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk, België en Groot-Brittannië.

Daarnaast zijn er 3,5 miljoen Turken die ooit in het buitenland woonden en naar Turkije zijn teruggekeerd. Ook zij hebben nog steeds banden met de landen waar ze ooit woonden.

Party time

"Wij beschouwen al onze burgers in het buitenland als onze toeristische ambassadeurs. Dus ik nodig onze burgers in het buitenland uit ten minste een week van hun vakantie door te brengen in Turkije, naast een bezoek aan familie", zei Erdogan.

Naast vakanties, hoopt Erdogan ook dat Turken feesten als bruiloften in Turkije vieren en niet in het land waar ze wonen. Volgens hem vieren Turken nu zo'n 50.000 huwelijken in het buitenland. "Broeders in Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en andere landen: laten we verstandig zijn en speciale feesten vieren in ons land."

Erdogan zal dan toch ook die buitenlandse Turken moeten overtuigen dat zijn land veilig is. Want uit onderzoek blijkt dat voor 45% van de reizigers terreurdreiging het belangrijkst is bij de keuze voor een vakantiebestemming. Pas daarna volgen gezondheid, criminaliteit, de politieke situatie, risico op natuurgeweld en de kans op verkeersongelukken.