Het moment dat je jouw relatiestatus naar single verandert, is belangrijker dan je denkt voor Facebook

It's complicated ... of toch niet? Facebook weet uiteraard veel meer over jou dan je eigenlijk zou willen, maar ze weten ook hoe ze die informatie moeten gebruiken. Een gebroken hart bijvoorbeeld, hoe gaan adverteerders daar het best mee om er geld uit te slaan? Dat is eigenlijk het onderwerp van een bericht op de Facebook IQ-pagina. Daar krijgen marketeers advies met behulp van de gegevens die Facebook verzameld heeft.

De kans is groot dat het ergste liefdesverdriet al achter de rug is wanneer je iemand z'n relatiestatus naar 'vrijgezel' ziet veranderen. Uit de studie van Facebook blijkt immers dat we met dit soort gevoelige informatie even wachten voor we het 'Facebook official' maken. Ook het aankondigen van een nieuwe relatie gebeurt niet onmiddellijk na die eerste kus. Facebook bekeek daarom ook de activiteiten van gebruikers in de twee weken voor de aankondiging. Net zoals in de twee weken na de aanpassing van de status blijkt dat gebruikers 40 procent meer kans hebben om een uitnodiging op meer dan één evenement te aanvaarden. Vooral vrouwen geven toe dat deelnemen aan sociale activiteiten hen helpt.

Ook blijkt dat we voor en na de aankondiging dat we terug single zijn veel vaker op Facebook zitten dan gewoonlijk. Mogelijk dus om de vele berichtjes van vrienden te lezen, of om de pagina van je ex te stalken.

Scheiden is reizen

Maar nu komt het interessantste voor adverteerders, want wat kopen mensen het meest wanneer ze net terug single zijn? Shoppen is de beste therapie voor een gebroken hart, maar reizen ook. De kans op een aan reizen gerelateerde aankoop groeit volgens Facebook met 25 procent wanneer je je status naar 'vrijgezel' hebt aangepast. Vooral bij vrouwen is er redelijk snel een toename te zien.

© Facebook

Uit de studie van Facebook blijkt ook dat nieuwe schoenen kopen je uiteindelijk niet helpt om je relatie te vergeten. Slechts 8 procent kon z'n lief daadwerkelijk vervangen door een paar schoenen. Bij meer dan de helft van de ondervraagden bleek echter dat reizen hen wel helpt om de breuk te verwerken. Voorts zijn ook uitgaan, sporten en focussen op de gezondheid belangrijke manieren om je ex te vergeten. Vooral mannen gaven volgens Facebook aan dat koken of een nieuwe hobby hen geholpen hebben.

Heel interessant allemaal, maar het meest interessante is toch het feit dat je riskeert om een aantal doelgerichte advertenties te activeren wanneer je je relatiestatus naar 'single' aanpast. Op een moment dat je daar dus heel gevoelig voor bent. Onze raad: vul die relatiestatus gewoon niet in, dan heb je er geen problemen mee wanneer Cupido z'n doel heeft gemist. Al mis je dan natuurlijk ook die honderden berichtjes van vrienden die hun medeleven uiten...

Lees meer