Een robot die je achternarolt met je boodschappen? De mannen achter Vespa maken die droom waar

Je boodschappen die achter je aan rollen met behulp van een clever robotje? Da's geen droom, maar bijna een realiteit, want nog heel even en er komen robotjes op de markt van Piaggo, die ook achter motormerk Vespa zitten. Zij hebben een vrij kleine, superwendbare robot in de stellingen staan, en de mogelijkheden daarvan zijn eindeloos.

Je hebt 't misschien nog niet gemerkt, maar robots zijn eigenlijk echt geen toekomstmuziek meer. We hebben het niet over grote robots zoals die voor microchirurgie, maar over die persoonlijke hulprobotjes waar je al jaren van droomt. Ook die zijn namelijk in opkomst: Vespa heeft er bijvoorbeeld eentje gefabriceerd dat wij zó mee naar huis zouden willen nemen.

Piaggo, overigens ook de makers van Vespa, doopten hun kleine bot Gita. 't Is een helderblauwe, bolle cargorobot, met wieltjes waarvan Piaggo zegt dat ze "remmen en balanceren zoals een high-performance motor dat kan." Da's een beetje een vreemde omschrijving misschien, maar we onthouden: het zijn de maker van Vespa. Met een topsnelheid van net onder de tien kilometer per uur volgt hij je vlotjes rond, tenzij je vaak sprintjes trekt.

Maar het is eigenlijk niet de bedoeling dat de Gita je volgt met je wasmand. Hij zou moeten dienen voor mensen met een job waar veel materiaal voor nodig is. Tuinman, bijvoorbeeld, of klusjesman. Ok, da's minder leuk dan je eigen persoonlijke hulpje, maar misschien wel realistischer. Anders blokkeert de weg nog onder het gewicht van al die kleine robotjes die rondzoeven. Maar stel je vóór. Nog een paar maanden testdraaien, en dan zou de Gita zomaar op de markt kunnen verschijnen. Het prijskaartje is helaas nog onbekend.