't Staat erop! Newsmonkey testte een betaalbare 360°-camera en wil nu nooit meer zonder op vakantie

Op vakantie gaan, daar horen een pak foto's bij, maar je wil natuurlijk ook niet de helft van je vakantie spenderen aan "nog een beetje meer naar links." Een 360°-camera is een coole oplossing, maar die dingen kosten stukken van mensen. 't Is te zeggen: de meeste kosten stukken van mensen. Wij testten de Ricoh Theta SC voor jullie en eerlijk, we gaan niet meer zonder op vakantie. 

Bon, we zijn daar allemaal al geweest: op elke vakantie met vrienden is er één van je maten die niet anders doet dan foto's nemen. Dus bestaat een groot stuk van je vakantie uit poseren, zorgen dat iedereen op de foto staat én dat het monument dat je wil fotograferen er ook nog bijstaat. Maar da's eigenlijk echt niet waar je heel je vakantie mee bezig wil zijn. Enter: de 360°-camera. Wij mochten de Ricoh Theta SC (in het roze!) even lenen en gingen er mee aan de slag.

Een 360°-camera, zoals de Theta SC is niet het ding om ontelbare hoeveelheden selfies mee te nemen. Eigenlijk is zo'n hij het handigst op vakantie, om die foto's mee te nemen waarvan je nu zegt dat 'het er toch heel anders uitziet op foto'. Daar is de Theta ideaal voor: sfeer, sfeer en nog eens sfeer.

De camera werkt anders dan die van je smartphone of spiegelreflex en ziet er dan ook helemaal anders uit. Hij heeft twee lenzen die elk 180° voor hun rekening nemen. Dat wil zeggen dat de cameraman of -vrouw ook de facto op het plaatje staat. Da's niet altijd wat je wil bereiken met je panoramafoto's en dus heeft Ricoh een app voorzien. Die heeft twee functies: foto's nemen van op afstand en bewerken, maar je hebt 'm ook nodig om te bekijken en te delen, want de camera heeft geen viewfinder.

Foolproof

Die app is trouwens foolproof, het is zo plug-and-play als apps komen dezer dagen. Zelfs de newsmonkey-reporter kreeg het ding op minder dan twee minuten aan de praat, het grootste stuk daarvan hebben we gespendeerd aan het linken van de camera en de app. Poepsimpel en helder uitgelegd. Met die app wordt de camera meer dan een veredelde smartphone met fish-eye-lens, want je kan je de Theta met de app van op afstand besturen. Zolang min of meer bij elkaar in de buurt blijven, lukt dat draadloos prima.

Je kan ook via de app tussen video en fotocamera switchen, al heeft dat als nadeel dat je niet kan zien wat je filmt. Aangezien alles sowieso in beeld is, lijkt dat niet het grootste drama, maar door de specifieke kwaliteiten (en nadelen) van een 360°-camera was het toch wel handig geweest om dat te overwegen. Anderzijds, zo slurpt de app geen batterij op.

Handig dus, en meteen te gebruiken, maar hoe zit het dan met de foto's zelf? Wel, zoals we al vermeld hebben: zo'n Theta is not your average camera. Elke foto heeft een soort fish-eye-effect, waardoor je toch beter, als je iets écht in beeld wil, de camera richt op het ding dat je wil fotograferen of filmen. Er is ook enkel een digitale zoom, dus je zet je ook best dicht genoeg bij je object.

Gebruik 'm waar hij voor dient

Maar de Theta is ook helemaal niet bedoeld als high-end camera, daar zijn genoeg alternatieven voor. Het is wel een betaalbare optie in de nog jonge 360°-markt. En dus krijg je alle perks van 360°-foto's voor een kleine 300 euro. Wij hebben er ons alleszins mee geamuseerd. 't Is even wennen dat point-and-shoot geen onderdeel meer uitmaakt van een foto maken, maar wat er uitkomt is best grappig.

Want met de Theta krijg je natuurlijk ook direct de optie om je foto's wat te bewerken. Plat, aardbol of effectief in 360°-modus, het is een heel andere ervaring. Sfeer krijg je er zeker bij, en voor wie zich ergert aan de fish-eye, die kan dat best vermijden door kort in te zoomen op de foto. Dan zal je foto aan de randen dan nog wel wat opbollen, maar weinig.

Uiteindelijk doet de Theta het het beste als je 'm gebruikt waar hij voor dient: coole 360° foto's en filmpjes (met opvallend helder geluid) voor als je gewone panoramacamera de sfeer die er hangt gewoon niet kan vastleggen. Dat je later letterlijk door je foto kan scrollen is een coole ervaring, zo mis je niks en verlies je geen tijd. Wedden dat je je na een tijdje gaat afvragen waarom niet alle camera's dat kunnen?

Point and Share

Misschien één probleem met de Theta? Je kan er rechtstreeks je kunstwerkjes mee op sociale media zetten, maar da's beperkt. In eerste instantie gaat 't enkel om Facebook en Twitter, Youtube voor video. Da's oké, maar dat je de gewone foto (die er dan wel vreemd uitziet, check de foto's maar) niet gewoon kan doormailen en afdrukken is een onnodige beperking.

Toch zijn wij enthousiast over de Ricoh Theta SC. Want hij is niet perfect, maar het is wel één van de eerste betaalbare opties waarvan we niet kunnen wachten om er mee op vakantie te vertrekken.

Kijken hoe het eindresultaat van deze foto's eruit ziet? Check ze hieronder? #NoFilter

Lees meer