Mark Lanegan bevestigt zichzelf voor Rock Werchter, we gidsen je even langs 12 hoogtepunten uit zijn oeuvre

Altijd alle ogen open houden loont soms, want hoewel Rock Werchter zijn komst pas vermoedelijk vrijdag zal bevestigen weten wij nu al dat Mark Lanegan Band op donderdag 29 juni naar het festival komt. 

Van ons mag Lanegan een halve dag spelen, hij brengt alvast Duke Garwood en Lyenn mee. Zijn oeuvre is immens en onbevattelijk, maar wij gidsen je even langs 12 hoogtepunten.

1. Met Kurt Cobain

 

Hoewel Lanegan al platen opneemt sinds 1989, heeft hij nog nooit eerder op het festival gestaan, behalve toen hij nog deel uitmaakte van Queens Of The Stone Age.

Wie nu nog in het oeuvre van Lanegan moet beginnen duiken, wensen we veel plezier, maar ook veel succes toe, want het is wel wat. We gidsen even.

In 1990 bracht Lanegan zijn eerste soloalbum 'The Winding Sheet' uit. Op die plaat stonden - pre 'Nevermind' - twee nummers met een zekere Kurt Cobain, waaronder Where Did You Sleep Last Night, een nummer dat nog immens zou scoren in de live versie van Nirvana nadat de groep het bracht op hun MTV Unplugged-album.

2. Glorieperiode van QOTSA

 

Voor Lanegan werd het het begin van een carrière met vele samenwerkingen en (neven)projecten. Hij maakte deel uit van Queens Of The Stone Age van 2000 tot 2005 tijdens de glorieperiode van de groep, nam er hun drie beste platen mee op - 'Rated R', 'Songs Fo The Deaf' en 'Lullabies To Paralyze'.

Zo zong hij bijvoorbeeld de lead vocals op A Song For The Dead, het nummer dat ondertussen is uitgegroeid tot de vaste setsluiter van Queens Of The Stone Age. Ook vandaag is hij er nog steeds vriend aan huis.

3. Als frontman van Screaming Trees

 

Tussen 1985 en 2000 had Mark Lanegan ook nog een andere groep: Screaming Trees. Ook met die band maakte Mark Lanegan zeven platen tussen 1986 en 1996. In 2011 - lang na het ontbinden van Screaming Trees - verscheen nog 'Last Words: The Final Recordings'. De grootste hit van Screaming Trees: zonder enige twijfel Nearly Lost You uit 1992.

4. Met de Belgen

 

Als het al begint te duizelen: we zijn nog niet eens halverwege.

Mark Lanegan is al een jarenlange vriend van Aldo Struyf. Struyf was de toetsenist bij Millionaire en het opperhoofd van de Belgische band Creature With The Atom Brain die in 2015 hun laatste album uitbracht. Meer nog: Aldo is ook zo'n beetje het opperhoofd van de band achter Mark Lanegan als ze optreden als Mark Lanegan Band. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Lanegan ook te horen is op verschillende nummers van Creature With The Atom Brain, zoals bijvoorbeeld op Crawl Like A Dog.

5. Met Soulsavers

 

Het Britse producersduo Soulsavers maakt pas echt goeie platen als ze gastzangers inhuurden. Eén van de zangers waarmee ze al het vaakst hebben samengewerkt is Mark Lanegan. Hij was één van de zangers op hun tweede album 'It's Not How Far You Fall, It's The Way You Land' (2007) en die samenwerking beviel zo goed dat ze hun volgende plaat 'Boken' uit 2009 nagenoeg helemaal aan Lanegan ophingen.

6. Met Isobel Campbell

 

Mark Lanegan heeft ook best een zachte kant. Het was die kant die hij liet floreren op de drie prachtplaten die hij uitbracht samen met folkzangeres en celliste Isobel Campbell, die tot 2001 bij Belle & Sebastien speelde. De drie brachten met succes samen albums uit in 2006, 2008 en 2010 en deden samen meer dan eens onze haartjes overeind staan.

7. Met Greg Dulli

 
Mark Lanegan heeft vele vrienden, maar laten we ook zeker Greg Dulli niet vergeten. Dulli, frontman van The Afghan Whigs heeft ook nog een andere band: The Twilight Singers. Het is bij die groep dat ook Mark Lanegan langzaam langsliep in die mate dat het een terugkerende gastrol werd. Dat is allemaal tof, maar wij zijn vooral fan van hun makkerproject The Gutter Twins en de plaat die ze onder die naam in 2008 uitbrachten. Daaruit hierboven: Idle Hands.

8. Met Duke Garwood

 
In 2013 maakte Lanegan een album met de legendarische Engelse bluesmuzikant Duke Garwood: 'Black Pudding.' Sindsdien zijn ook die twee nagenoeg onafscheidelijk. Hij neemt hem ook meteen mee naar Rock Werchter.

9. Met zijn eigen Band

 

Naast al die samenwerkingen heeft hij natuurlijk ook zijn eigen band. Mark Lanegan bracht tot nu toe negen soloplaten uit waaronder drie onder de officiële naam Mark Lanegan Band.

'Bubblegum' uit 2004 was de eerste en die wordt tot op heden bejubeld. Je zou voor minder als je ze hoort en de personeelslijst eens even bekijkt. Er staan twee samenwerkingen op met PJ Harvey, Aldo Struyf speelt erop mee en zowat iedereen die het hok van Queens Of The Stone Age al eens is binnengelopen, speelt ook hierop mee: Troy Van Leeuwen, Joey Castillo, Alain Johannes, Nick Olivieri én Joshua Homme. Homme speelt zelfs op de halve plaat mee en speelt - afhankelijk van waar je luistert - gitaar, drum of bas.

Met zijn volgende plaat onder de noemer Mark Lanegan Band - 'Funeral Blues' uit 2012, onze favoriete plaat van dat jaar - kwam hij zelfs voor het eerst als soloartiest in De Afrekening én dicht bij een doorbraak terecht. Lanegan mocht ook een Club 69 spelen in 2012, sindsdien ongezien voor een artiest die zich zo in de shaduw weet voort te bewegen als Lanegan. De verantwoordelijke toen was de geweldig aanstekelijke single Gray Goes Black.

10. Als crooner

 
Eén van de bijzonderheden uit het oeuvre van Mark Lanegan is het plaatje 'Imitations' uit 2013. Op deze plaat haalt Mark Lanegan zijn innnerlijke crooner boven en zingt hij nummers van Frank Sinatra, Nancy Sinatra, Andy Williams en Bobby Darin, maar ook van gewaagder volk als Nick Cave en John Cale en zelfs een nummer van The Twilight Singers van zijn goeie maat Greg Dulli. Héle mooie plaat.

11. Met Magnus

 

Ook Tom Barman heeft zo zijn grillen. Voor het tweede album van Magnus, 'Where Neon Goes To Die' uit 2014 wist Barman Tom Smith te strikken om Singing Man in te zingen. Het werd de voortrekker van de plaat. Maar achteraf gezien had Tom Barman toch liever Mark Lanegan het nummer laten inzingen en dus nam hij een alternatieve versie van hetzelfde nummer op met Lanegan op vocals.

Of het er ook iets mee te maken had dat Tom Smith geweigerd had om na zijn optreden met Editors op Pukkelpop 2014 nog even het podium mee op te springen toen ze op dezelfde avond een paar meter van elkaar stonden te spelen, is nooit helemaal duidelijk geworden, maar we vrezen dat Tom Smith op de tenen van Barman is gaan staan. Opvallend is dat het - na dat voorval, in oktober - ook Mark Lanegan was die Singing Man kwam zingen in Club 69 én dat die daarvoor speciaal was overgevlogen uit The States.

12. Dat nieuwe nummer !!!

 
'Gargoyle' heet de tournee en de bijhorende nieuwe plaat van Mark Lanegan Band. We zijn nu al lichtelijk verslaafd aan het daaruit als eerste geloste nummer Nocturne. De rest komt er in april aan!

Lees meer