Vanaf 2018 kan je in héél de Europese Unie je eigen Netflix-abonnement meenemen, met ondertitels

Hoe veel zou je er voor over hebben om al je Netflix-series gewoon verder te kunnen kijken op vakantie? Momenteel kan dat nog niet, door 't zogenaamde 'geoblocking', maar daar komt heel snel verandering in: tegen 2018 zou je van waar dan ook in de EU naar series waar je voor hebt betaald, kunnen kijken. Je ondertitels verhuizen dan normaal gezien ook mee. 

Op vakantie en een avondje gewoon zin in Netflix? Dan hoop je maar dat de streamingdienst ook de rechten op die serie heeft voor het land waar je verblijft, want anders wordt je scherm gewoon zwart. Daar komt binnenkort wel verandering in, want binnen de EU wordt die zogenaamde 'geoblocking' opgeheven. Resultaat: je Netflix, Spotify of zelfs Steam-account blijft hetzelfde. Die neem je dus gewoon mee op vakantie.

Die service wordt nog een pak belangrijker als ook de roamingkosten voor vakantiegangers worden opgeheven. Dat zou de stap om op vakantie of businesstrip te streamen, ook een stap kleiner moeten maken. Maar dan moet je natuurlijk wel verder kunnen kijken waar je gestopt bent. Ook ondertitels reizen momenteel niet met je mee, dat zal dan wellicht ook veranderen.

Ook gamers, maar geen VTM-kijkers?

Het gaat ook niet alleen om de grote streamingdiensten, ook gamers mogen van de Europese Unie op vakantie hun hobby uitoefenen: diensten zoals Steam en Origin moeten ook hun geoblocking binnen de EU opheffen. Goed nieuws dus voor je raid.

Volgens de Europese Commissie zouden ook online tv-services eindelijk de 'you cannot see the contents of this video in your country' kunnen laten verdwijnen. Dat wil zeggen dat je Blind Getrouwd ook in principe van op skivakantie in Zwitserland zou kunnen volgen. Voor niet-betalende services blijft de regelgeving echter optioneel, da's dus nog niet helemaal zeker.

Hoe die services dat juist uitgedokterd krijgen, is nog niet helemaal duidelijk, maar van de EC krijgen ze negen maanden, tot 2018 om de nieuwe wetgeving te respecteren. 't Is één van de eerste wetgevingen die uit de Europese Commissie komen die naar een digitale eenmaking van de EU streven, en volgens de bevoegde Eurocommissaris, Tibor Navracsics, verantwoordelijk voor Sport, Cultuur en Jeugd, "creëren digitale technologieën nieuwe mogelijkheden om on the go van culturele content te genieten. Mensen staan te springen om ze overal te gebruiken."

Lees meer