De nieuwe functie op Goodreads is fantastisch nieuws voor iedereen met een reading challenge

Er zijn twee soorten lezers op de wereld: zij die absoluut weigeren om een boek te herlezen, en dan de lezers die niets liever doen dan opnieuw in een wereld te duiken die ze al goed kennen. Een goed boek herlezen, da's zoals een warm dekentje: gezellig, zalig en toch altijd nog een avontuur. Maar als je je boeken ook bijhoudt op Goodreads, dan telden die herlezen boeken niet mee voor je Reading Challenge. Daar komt nu verandering in. 

Voor verstokte lezers hoort het bijna bij het nieuwe jaar: een Reading Challenge zetten. Je kiest een aantal boeken die je zeker wil gelezen hebben voor het jaar om is, en liefst een beetje meer dan je denkt dat je kan. Zo dwing je jezelf om tijd te maken voor je favoriete hobby: diep in een boek duiken.

Maar er zijn zo van die boeken die je niet kan laten liggen, wie herleest er nog af en toe eens de Harry Potter-boeken bijvoorbeeld? Of misschien wil je Een Lied Van IJs en Vuur nog eens herlezen voor het volgende boek in de reeks uitkomt? Maar die telden, tot vandaag, natuurlijk niet mee voor je Reading Challenge op Goodreads.

Ingewikkeld

Nadat fans van de Goodreads Reading Challenge de website maanden- en jarenlang bestookten met de vraag om die rereads ook toe te voegen als een optie, is het nu eindelijk zover. 't Heeft een hele tijd geduurd eer de nieuwe functie operationeel was, en dat komt omdat het volgens Goodreads een stuk ingewikkelder was dan gedacht om die aan te maken. Er staan meer dan anderhalf miljard boeken op de website, dus het duurt ook nog wel even voor de functie bij iedereen uitgerold is.

Hoe duid je nu aan of je een boek aan het herlezen bent? Je gaat in Goodreads naar het boek en kan daar de optie 'Currently Reading' aanvinken. Zodra je dat geregistreerd hebt, kan je een einddatum geven aan het boek. Dan telt het algoritme van Goodreads het boek automatisch aan als gelezen, en telt hij ook mee naar je Reading Challenge.

Mocht je één van die mensen zijn die de 'aantal keer gelezen'-functie van Goodreads al gebruikte, dan moet je helemaal niks doen: het algoritme doet dat voor jou. Dat gaat trouwens over alle edities: of je nu één versie twee keer gelezen hebt, of hetzelfde boek over verschillende edities zeven keer: het totaal telt in de Book Challenge.

Overigens: dit is de top vijf meest herlezen boeken op Goodreads. Wij kunnen de lezers geen ongelijk geven.

1. Harry Potter And The Sorcerers Stone

2. The Hunger Games

3. Twilight

4. Pride and Prejudice

5. The Hobbit

Welke boeken gaan jullie NU herlezen?