Luisteren naar je favoriete liedje geeft je hetzelfde gevoel als een potje seks

Seks, drugs en rock and roll is een oud gezegde, maar daarom niet minder waar. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze dingen namelijk veel meer gemeen hebben dan alleen de muziekscene uit de jaren 60 en 70. Zij stimuleren namelijk op dezelfde manier onze hersenen. 

Dat muziek veel met ons lichaam doet, is geen geheim meer. Nu blijkt dat dezelfde stoffen die vrijkomen wanneer we seks hebben, drugs nemen of iets lekkers eten ook vrijkomen terwijl we naar onze favoriete muziek luisteren. De stof die dit allemaal veroorzaakt is opiaat, zoals heroïne. Vandaar dat muziek zo verslavend kan zijn.

Dit alles werd aangetoond door een Canadees onderzoek dat gepubliceerd werd op Scientific Reports op 8 februari. Zij gaven 15 personen Naltrexone, een medicijn dat de werking van opiaten tegengaat en vaak gegeven wordt aan alcohol- en drugsverslaafden. De proefpersonen kregen toen hun lievelingsmuziek te horen, maar de muziek had niet meer hetzelfde effect als daarvoor. Er werd gekeken naar hun gezichtsuitdrukkingen en deze waren duidelijk minder uitgesproken wanneer de persoon Naltrexone had gekregen. Ook de hartslag was duidelijk trager.

Auteur Dr. Daniel Levetin, neuroloog aan McGill University in Canada was verrast door de resultaten: "De muziek gaf hen eerder een goed gevoel, maar de Naltrexone zorgde ervoor dat ze helemaal niets meer voelden." Zo zei één van de proefpersonen dat hij wist dat het zijn lievelingsliedje was, maar dat het niet meer hetzelfde voelde. Ook zei iemand: "Het klinkt goed, maar het doet niets met me."

Lees meer