Er is een brand uitgebroken in een Samsung-fabriek en raad eens wat ze daar produceerden ... batterijen

Dit kan je echt zelf niet bedenken. Jullie herinneren zich waarschijnlijk nog wel de Samsung Galaxy Note 7? Juist ja, de smartphone met dat 'klein' probleempje: hij kon plots vuur vatten. Wel, een van de batterijenfabrieken van Samsung had gisteren ook een klein probleempje. Jullie raden het wel al, zeker? Inderdaad, daar brak een brand uit.

Op Weibo, een Chinese kopie van Twitter, circuleerden al snel een hoop foto's van rookpluimen en zwarte rook die uit een Samsung-fabriek in Tianjin kwamen. Samsung SDI, een bedrijf van Samsung dat de ontvlambare batterijen van de Samsung Galaxy Note 7 produceerde, bevestigde niet veel later het nieuws. En het is zo grappig dat je het eigenlijk niet voor mogelijk houdt, maar die brand werd veroorzaakt door de batterijen die ze in die fabriek produceren. Er heerst echter nog wel een discussie over welke batterijen aan de oorzaak van de brand lagen, defecte batterijen of batterijen uit de productielijn.

De brandweer stelde dat de brand te wijten is aan lithiumbatterijen uit de productielijn, maar die wel nog maar half afgewerkt waren. Dit bevestigden ze ook in een Weibo-post, maar die werd al snel verwijderd. Samsung zegt echter, bij monde van woordvoerder Shin Yoo-doo, dat de brand niet begon in de productielijn maar in de waste dispository, oftewel de afgedankte, defecte batterijen waren de oorzaak en niet de gloednieuwe.

Extra testen

Samsung SDI was een van twee batterijproducenten voor de Galaxy Note 7, die uit de handel is gehaald en waarvan alle reeds verkochte exemplaren werden gerecalled. Eerder deze maand deed Samsung Electronics er al een onderzoek naar en merkte daarbij fouten op in de productie van de batterijen en het design. SDI meldde daarop dat ze een extra 129 miljoen dollar (120 miljoen euro) zullen investeren in veiligheid. De batterijen die momenteel worden geproduceerd door SDI zouden ook worden gebruikt in nieuwe aankomende smartphone-modellen van Samsung.

Om verdere vrees en twijfel te voorkomen, zal Samsung ook een 8-point battery safety check implementeren. Smartphones zullen nu nog extremer worden getest, door een X-ray inspectie moeten en daarna nog manueel worden nagekeken. "This program is our commitment to safer devices now and in the future" zegt Samsung. Maar dan komt dit wel op een heel ongelukkig moment, want de release van de Galaxy S8 staat waarschijnlijk al gepland voor 29 maart. Maar hé, hoe gaat dat spreekwoord nu ook al weer? There's no such thing as bad publicity?

Lees meer