Slecht nieuws: er is dan toch geen leven mogelijk op pas ontdekte 'tweede aarde'

Slecht nieuws in de zoektocht naar een leefbare planeet, want op Proxima b zou er dan toch geen leven mogelijk zijn. De planeet leek even de oplossing te bieden voor als de aarde in de problemen komt, maar verliest veel te veel zuurstof, waardoor er geen vloeibaar water en dus geen leven kan ontstaan. Dat heeft NASA gisteren bekend gemaakt.

Het nieuws sloeg eind augustus in als een bom: er was mogelijk een nieuwe bewoonbare planeet ontdekt. Wat die ontdekking van Proxima b zo interessant maakte, is het feit dat de planeet rond de ster Proxima Centauri cirkelt en dat is de ster die het dichtst bij onze zon staat. Het leek nog verre toekomstmuziek, maar er werd wel al gedroomd van ruimtereizen naar Proxima b.

Volgens een bericht dat NASA gisteren heeft verspreid, is die reis vermoedelijk nutteloos. Vroeger werd er namelijk vooral gekeken naar hoe ver een planeet van een ster staat om te zien of er leven mogelijk is. Proxima b ligt in die levensvatbare zone en leek dus interessant om te volgen.

Zuurstof verliezen

Nu heeft de NASA eens grondiger gekeken naar de ster Proxima Certauri en daar duikt een probleem op. Die ster is namelijk een zogenaamde rode dwerg en die zorgen blijkbaar voor heel veel zonnestormen. Daardoor verliezen de planeten die er rond cirkelen snel zuurstof en kan er op die planeten geen vloeibaar water ontstaan, iets wat nodig is om levensvatbaar te zijn.

De uitleg klinkt heel technisch, maar de conclusie is volgens NASA heel simpel: de kans dat er op Proxima b leven mogelijk is, is heel klein. Toch ziet NASA ook een lichtpuntje: "Door die informatie weten we beter op wat we moeten letten bij onze zoektocht naar levensvatbare planeten". Mogelijk wordt er dus in de toekomst toch ooit een 'tweede aarde' gevonden.

Lees meer