Wie wil lenen voor een huis haast zich best, want dat wordt binnenkort veel moeilijker

Wie graag een lening wil om een huis te kopen en maar een klein bedrag opzij heeft staan, kan zich best haasten. Vanaf mei zou het namelijk verplicht zijn om 20 procent van het geleende bedrag zelf te kunnen betalen. Daarmee wil de Nationale Bank vermijden dat banken bij een eventuele economische crisis in de problemen raken.

Als je vroeger een lening wou krijgen bij de bank, moest je meestal een deel van de aankoopprijs van je huis zelf kunnen betalen. De laatste jaren zijn banken op dat vlak echter veel soepeler geworden en dat is volgens de Nationale Bank geen goede zaak.

Jan Smet, gouverneur van de Nationale Bank, zei gisteren dat er een nieuwe regel moet komen. Zo zal je maar een lening krijgen als je 20 procent van het bedrag zelf kan leggen. De nieuwe regel zou vanaf mei moeten ingaan.

Zo wil de Nationale Bank vermijden dat banken in de problemen komen bij een eventuele economische crisis. Als mensen bij zo'n crisis werkloos raken en hun lening niet meer kunnen afbetalen, moet de bank namelijk je huis verkopen en in tijden van crisis zou dat met verlies zijn.

Lees meer