Schrijnende beelden uit Nieuw-Zeeland: meer dan 400 dolfijnen gestrand

Een walvis of dolfijn die strandt zijn we, spijtig genoeg, al wel gewend. Maar in Nieuw-Zeeland waren het er gisteren wel heel veel. Meer dan 400 grienden, een dolfijnensoort, lagen gisteren op de kust van Farewell Spit, en dat zorgde voor schrijnende beelden.

South Island, Nieuw-Zeeland. Vroeg in de morgen. Journaliste Cheree Morrison loopt met een fotograaf en een gids langs het Farewell Spit, een zandbank in een baai van de Tasmanzee, wanneer ze plots rare geluiden hoort. "We konden een soort van zucht-geluiden horen en wat ik enkel kan omschrijven als geween", zegt de journaliste. Bij het opkomen van de zon blijkt pas dat het geluid afkomstig is van 416 gestrande grienden, een dolfijnensoort. Wanneer de groep de lokale autoriteiten inlicht, zijn er al 275 gestorven.

Nog geen paar uren later staan honderden vrijwilligers zich in het zweet te werken om de nog overlevende dolfijnen te helpen. Met natte doeken en emmers water proberen ze de dolfijnen vochtig en koel te houden. Maar eigenlijk is het wachten op hoogtij om de dolfijnen weer in het water te proberen krijgen. Ze slagen erin om een honderdtal dolfijnen van het strand en weer in de zee te helpen, maar meer dan de helft strandt echter wat later opnieuw. De volgende mogelijkheid om de dolfijnen weer in zee te krijgen, volgt pas morgen. In tussentijd is het verder behelpen met emmers en dekens.

Dolfijnenval

De vraag die iedereen zich meteen stelt is: waarom? Farewell Spit staat wel bekend als een plaats waar dolfijnen af en toe stranden, maar een incident van deze omvang is er nog nooit voorgevallen. Het gebied lijkt dolfijnen ietwat te verwarren. De lange kustlijn en de geleidelijke helling van de stranden maakt het moeilijk voor dolfijnen om, eens in het gebied, zich er ook weer een weg uit te kunnen vinden. Tel daarbij op dat grienden geen echte helden zijn wat betreft manoeuvreren in ondiepe wateren, en je snapt wel waarom ze het hier een dolfijnenval noemen.

Het is de derde grootste stranding van dolfijnen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. In 1985 strandden er 450 in Auckland, in 1918 meer dan duizend op de Chatam eilanden en nu dus 416.