Opnieuw 240 dolfijnen aangespoeld in Nieuw-Zeeland, in totaal nu al 650 dieren op 2 dagen

Slecht nieuws vanuit Nieuw-Zeeland: nog geen dag nadat ongeveer honderd grienden, een soort dolfijn, gered konden worden op het Zuidereiland zijn er opnieuw 240 aangespoeld. In totaal zijn er nu op twee dagen tijd al ongeveer 650 gestrand. 335 daarvan zijn ondertussen dood, ongeveer 200 dieren vechten voor hun leven en ongeveer 100 zijn gered. 

Eergisteren werden de eerste grienden gevonden op de drie kilometer lange kustlijn van Farewell Spit, in het noorden van het Zuidereiland. Sindsdien zijn er al 650 aangespoeld. Vrijwilligers werken dag en nacht om de dieren in leven te houden en hebben er al een stuk of 100 kunnen redden.

Maar ondertussen zijn er opnieuw aangespoeld en meer dan 200 dieren liggen op het strand te vechten voor hun leven en er zijn ook al 335 karkassen geteld. Die zullen waarschijnlijk op het strand gelaten worden, zodat ze daar kunnen ontbinden.

De dolfijnen redden is niet simpel. Vrijwilligers draaien ze op hun zij en houden ze nat met doeken. Bij vloed proberen ze de dieren naar de zee te begeleiden en met een menselijke ketting in het water proberen ze te voorkomen dat de dieren terugkeren. Dat is trouwens niet ongevaarlijk, want in het water zitten ook haaien en giftige pijlstaartroggen.

In totaal zijn drie verschillende kuddes grienden aangespoeld. Men vermoedt dat de tweede en de derde kudde gelokt zijn door de kreten van de dieren die al op het strand lagen. 't Is in Nieuw-Zeeland jammer genoeg niet ongewoon dat dolfijnen aanspoelen, maar dit enorme aantal is wel historisch.

Lees meer