Zonder visum naar de VS reizen wordt misschien wel onmogelijk voor Belgen

Belgen die als toerist naar de VS reizen en daar minder dan drie maanden blijven, hebben momenteel geen visum nodig, enkel een ESTA. Daar komt misschien wel verandering in, want blijkbaar zijn de Amerikanen niet tevreden met de informatie die ze van België krijgen. Ons land heeft drie maanden gekregen om te bewijzen dat we in orde zijn met alle vereisten. En dat wordt blijkbaar niet evident.

"Het wordt niet evident het huidige systeem waarmee Belgische burgers relatief visavrij naar de VS kunnen reizen te behouden." Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag in een interview met de krant De Tijd. "De Amerikanen geven aan dat ze niet volledig tevreden zijn over de informatie die ze van ons krijgen. Ze zien België als hellhole Brussels."

"We hebben drie maanden de tijd gekregen om te bewijzen dat we in orde zijn met alle vereisten", zegt Francken in het interview. België moet bewijzen dat hier goed gecontroleerd wordt en dat gegevens uitgewisseld worden. "De Amerikanen hebben eisen gesteld voor het behoud van het visavrij reizen."

Routineonderzoek, maar ...

Eind november had België een Amerikaanse delegatie op bezoek, naar aanleiding van de wettelijk verplichte tweejaarlijkse evaluatie. Maar er zijn twee redenen waarom dat nu specialer is dan anders. Enerzijds de aanslagen van Parijs en Brussel, en de bijhorende vrees dat terroristen vanuit België 'vermomd' als toeristen naar de VS zullen reizen. En anderzijds wil Donald Trump, die ten tijde van het bezoek van de delegatie nog geen president was, niet alleen illegale migratie, maar ook legale migratie inperken.

Volgende maand wordt het rapport over de Belgische situatie in het Amerikaanse parlement verwacht.