Toch een beetje goed nieuws: deel van de aangespoelde dolfijnen in Nieuw-Zeeland terug in de zee geholpen

Er is dan toch een beetje goed nieuws over de 240 dolfijnen die gisteren op een strand in Nieuw-Zeeland aanspoelden: de meeste dieren konden worden gered. Vrijwilligers zijn erin geslaagd om de dieren bij hoogtij terug in de zee te drijven. Helaas blijft het nu afwachten, want de kans bestaat dat de dieren opnieuw aan land zullen komen, aangezien ze zich nog altijd in de baai bevinden.

Donderdag spoelden al de eerste grienden - een dolfijnensoort - aan op het strand van Farewell Spit, in het noorden van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. Die dag spoelden er zelfs meer dan 400 dolfijnen aan, maar daar bleef het niet bij, want gisteren kwamen er nog eens 240 bij.

Van de eerste kudde aangespoelde dieren konden er helaas niet veel gered worden: er werden zo'n 335 karkassen geteld op het strand. Maar van de kudde van 240 dieren die gisteren aanspoelde, kon de meerderheid bij hoogtij wel opnieuw in het water geholpen worden door vrijwilligers. Van de 240 zouden er nog zo'n 17 op het strand vechten voor hun leven.

Gevaar niet geweken

Het redden van de dolfijnen is dan ook niet simpel, want de grienden kunnen tot 2 ton zwaar en 6 meter lang worden. Vrijwilligers moesten de dieren eerst op hun zij draaien en nat houden met handdoeken. Bij hoogtij hebben ze de dieren naar de zee kunnen begeleiden, en met een menselijke ketting proberen ze te voorkomen dat de dieren terugkomen.

Helaas is dat geen garantie, want de dieren bevinden zich nog altijd in de baai en kunnen dus weer aanspoelen op het strand.

Het is overigens niet de eerste keer dat er walvissen aanspoelen op het strand van Farewell Spit. De laatste tien jaar gebeurde dat al minstens negen keer. Waarom het precies daar zo vaak gebeurt, is niet duidelijk.

Bekijk hieronder beelden van de reddingsactie:

Lees meer