“Deutschland über alles”: deze zanger blundert met nazi-volkslied op tennistoernooi

Ruim 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog raakt het nazisme onder Adolf Hitler nog steeds gevoelige snaren. Zoals een zanger die voor een Fed Cup-duel tussen de VS en Duitsland in Hawaï uitpakte met een versie van het 'Deutschlandlied'. De Duitsers reageerden geschokt en probeerden het lied te overstemmen. 

In de jaren twintig werd het 'Deutschlandlied' het officiële volkslied van de democratische Weimarrepubliek. Na de Tweede Wereldoorlog werden controversiële delen van het lied verbannen omdat het geassocieerd wordt met Nazi-Duitsland. Vooral dan het eerste couplet, waarin “Duitsland boven alles” wordt bezongen. Dat was de Amerikaanse tennisbond (USTA) blijkbaar vergeten. Ook de zanger had niets door en zong het volkslied uit volle borst.

De Amerikaanse tennisbond heeft inmiddels z’n excuses aangeboden. "Deze fout zal niet worden herhaald", kondigde de bond aan op Twitter. Waarop de Duitse tennisbond (DTB) laconiek reageerde: “Het is te hopen.”

Vooral de Duitse toptennisster Andrea Petkovic was geschokt. Ze bereidde zich tijdens het lied voor op een wedstrijd tegen Alison Riske en was helemaal van haar melk. “Het was schandalig en aanstootgevend”, zei ze na afloop. Ze overwoog zelfs om tijdens het lied van de baan te gaan. Andere Duitsers probeerden dan weer de zanger te overstemmen met het officiële derde couplet. Iets wat niet werkte, want het geluid stond te hard.

Vanaf 0.22 zingt de zanger het nazi-volkslied uit volle borst

 

Lees meer