Groen legt lot Gents kartel in handen van de leden

Het progressief kartel tussen sp.a en Groen in Gent heeft een nieuwe kopman: Rudy Coddens (sp.a). Maar Groen weet nog niet of het na de Publipart-zaak nog met sp.a naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar wil trekken. Die beslissing legt de partij nu in de handen van de leden. 

"Eerst moet de partij mee zijn als we met het kartel willen verder gaan en samen een nieuwe start maken”, zegt schepen Elke Decruynaere (Groen) aan De Redactie. Dat besluit kwam er na spoedoverleg deze middag tussen de Gentse kopstukken van sp.a en Groen. Aanleiding was het ontslag van lijsttrekker Tom Balthazar (SP.A) in de Publipart-zaak. Die wordt opgevolgd door huidig schepen Rudy Coddens, als lijsttrekker voor de sp.a en dus heel het kartel (als dat nog doorgaat).

Publipart is een NV waarin de stad Gent ook een participatie heeft én bestuurders. Niet dat er sprake is van echte malversaties of misbruik, maar de uitkeringen voor bestuurders liepen op tot 20.000 euro en bovendien bleek dat de vennootschap beleggingen had in bedrijven die oorlogswapens produceren. Dat laatste lag bijzonder moeilijk voor de groenen in Gent, die zwaar druk zetten op Balthazar. Uiteindelijk zette die dus een stap opzij.

"Constructief gesprek"

Tijdens het overleg zijn er tal van afspraken gemaakt tussen beide partijen. Zo zullen ze de uitvoering van de uittreding uit Publilec en de bijhorende dochtervennootschappen (Publipart en EDF-Luminus) proberen pushen, maar wel met garantie op een correcte uitbetaling van de aandelen. "De mandaten zullen voortaan opgenomen worden zonder de bijhorende voorziene vergoeding", verklaren de partijen in een mededeling.

Daarnaast willen ze ook zo snel mogelijk transparant alle mandaten en de bijkomende vergoedingen die hun Gentse gemeente- en OCMW-raadsleden en andere vertegenwoordigers bekleden, openbaar te maken. Ze hopen dat andere partijen in de gemeenteraad dat ook zullen doen.

Een andere afspraak gaat over de vergoedingen van de burgemeester en de schepenen, die inclusief de bijkomende mandaten, niet meer mag bedragen dan 130 procent van de basiswedde van respectievelijk de burgemeester of schepenen.

Het was een open gesprek, zei schepen Decruynaere (Groen) aan De Redactie. "Dit zijn constructieve voorstellen waarmee we naar onze partij kunnen trekken", klinkt het. "Eerst moet de partij mee zijn als we met het kartel willen verder gaan en samen een nieuwe start maken."

Lees meer