Gentse kopstukken Balthazar (sp.a) en Peeters (Open Vld) verdienden ook nog eens 39.000 euro per jaar bij EDF Luminus

De Gentse schepenen Tom Balthazar (sp.a) en Christophe Peeters (Open Vld) kregen toch wel stevige sommen uitgekeerd voor hun werk bij Publipart én bij EDF Luminus. Voor een rol als bestuurder kregen ze daar jaarlijks 40.000 euro. En opvallend: Peeters gaat niet opzij bij Open Vld, wat meteen aantoont dat het ontslag van Balthazar niet enkel over geld ging. 

Twee prominente namen in de Gentse politiek lagen de afgelopen 48 uur onder vuur over hun rol als bestuurder: Balthazar en Peeters. De ene was tot zaterdag de gedoodverfde nieuwe burgemeester, de ander is na Matthias De Clercq de nummer twee bij Open Vld in Gent.

Maar beiden zijn ook bestuurder in een aantal bedrijven. Want de stad Gent heeft een aantal participaties, investeringen in energiebedrijven en pensioenfondsen. En Balthazar en Peeters volgden die investeringen op, en kregen daar goed betaalde functies als bestuurder voor.

De bedragen zijn stevig. Want De Tijd toonde dit weekend aan dat beiden bij EDF Luminus nog eens jaarlijks 39.000 euro bruto kregen als bestuurder. Dat is naast hun wedde als schepen, zo'n 100.000 euro bruto per jaar, én naast de vergoeding bij Publipart als bestuurder. Die post leverde nog eens 20.000 euro op.

Die laatste post leverde erg veel kritiek op, omdat de vennootschap Publipart niet erg veel lijkt te doen. En toen bovendien bleek dat er ook belegd werd in fabrikanten van oorlogswapens, besliste Balthazar ontslag te nemen als schepen en lijsttrekker.

"Ik ben niet in de politiek gegaan voor het geld"

Toen hij ontslag nam was het nieuws over de vergoeding bij EDF Luminus nog niet uitgesmeerd in de media. Mogelijks besefte Balthazar dat hij ook daarover kritiek kon verwachten, en speelde dat mee in de beslissing van sp.a om een nieuwe lijsttrekker te zoeken. "Ik kreeg daarvoor 39.000 euro bruto per jaar. Als lid van het strategische comité verdiende ik iets minder dan de helft. Voor alle duidelijkheid: ik heb daar niet om gevraagd. Dat werd zo beslist in de algemene vergadering van EDF Luminus. Ik ben niet in de politiek gegaan voor het geld", zo reageerde Balthazar aan de VRT.

Opvallend is dat Christophe Peeters niet opzij gaat of weg moet van z'n partij, Open Vld. Dat Peeters dat niet doet, bewijst dat er niets illegaal of frauduleus aan de hand was. Alleen heeft een liberaal veel minder moeite om toe te geven dat hij voor een bestuurdersfunctie stevig betaald werd. En is beleggen in een fabrikant van chemische wapens misschien niet fraai, maar nu ook geen reden tot ontslag bij Open Vld. "Ik besef dat het vandaag niet meer kan dat je dergelijke vergoedingen krijgt voor een mandaat dat je in opdracht van de stad uitoefent."

Lees meer