Meer dan 188.000 Amerikanen geëvacueerd omdat de grootste stuwdam van 't land dreigt te breken

Hallucinante beelden in Californië, waar de grootste stuwdam van de Verenigde Staten op breken staat. Meer dan 188.000 inwoners zijn daarom geëvacueerd. 

188.000 mensen uit het stadje Oroville en gebieden stroomafwaarts van de Oroville Dam hebben dit weekend hun huizen moeten verlaten omdat de dam dreigde te breken. De grootste stuwdam van de Verenigde Staten leek de onophoudelijke stormen en regenval niet de baas te kunnen. Het waterniveau kwam eergisteren zo hoog dat voor de eerste keer in het bestaan van de dam de noodafvoerleiding werd gebruikt. Al snel was er ook een lek in die noodafvoerleiding, wat leidde tot hallucinante beelden van duizenden liter water die uit de leiding spoot. Er werd meteen overgegaan tot een evacuatie.

De stormen zijn ondertussen gaan liggen, waardoor geen er geen extra druk op de dam komt. Er werd met man en macht gewerkt om het lek in de afvoerleiding te herstellen en men heeft ook water gecontroleerd laten wegstromen. Dat allemaal zorgde ervoor dat het gevaar momenteel onder controle is.

Twee meter

De dam werd gebouwd als waterreservoir en als beschermingsmiddel tegen overstromingen. Een week geleden was de dam, met een hoogte van 230 meter de grootste van het land, voor amper 80% gevuld, maar aanhoudende stormen en regenval leidden ertoe dat het waterniveau steeg tot slechts twee meter van de rand van de stuwdam.

Hoewel de grootste dreiging voorbij lijkt, mogen de inwoners van Oroville nog niet terugkeren. Het bevel tot evacuatie blijft nog steeds gelden, want het gevaar blijft te groot.