Problemen met grienden blijven duren: 300 karkassen dreigen te ontploffen

De ellende met de grienden is nog niet afgelopen. Meer dan 300 van de aangespoelde dolfijnen overleefden het niet, en die karkassen staan nu op ontploffen.

Vorige week spoelden er meer dan 400 grienden, een dolfijnensoort, aan op het strand van Farewell Spit in Nieuw-Zeeland. Afgelopen weekend volgde nog een kudde van 240. Van de eerste kudde konden er minder dan 100 worden gered. Voor meer dan 300 kwam de hulp te laat. En het zijn net deze grienden die het probleem vormen, want de karkassen van deze dolfijnen dreigen nu te ontploffen.

"Ze zijn heel warm. De decompositie gebeurt zeer snel in hun buik. Daardoor zwellen hun magen op en kunnen ze ontploffen", zegt communicatieverantwoordelijke van het DoC (het Departement voor Natuurbeheer) Herb Christophers. Dit proces wordt nog eens versneld door het warme weer van de afgelopen dagen. Er wordt de mensen dan ook afgeraden nog op het strand te komen. Ondertussen wordt er gewerkt aan het verplaatsen van de karkassen naar de duinen verder landinwaarts. Daar zullen ze verder kunnen ontbinden. Om het ontploffen tegen te gaan, zullen ze worden 'ontgast' door met verschillende soorten messen en een speciale 2 meter lange naald de karkassen te perforeren.

Vrees voor nieuwe stranding

Vannacht was er weer vrees dat een kudde grienden zou stranden op het strand. Er werden om en bij de 200 dolfijnen gemonitord die zich een aantal kilometer van de kust bevonden. Onderzoekers denken dat het om grienden gaat die eerder al gestrand zijn maar weer in het water zijn geholpen. De grienden worden momenteel zowel op boten als langs de kust in de gaten gehouden.

Lees meer