1,8 miljoen handtekeningen zijn niet genoeg voor het Britse parlement om Trumps uitnodiging te annuleren

Een petitie met 1,8 miljoen handtekeningen moest ervoor zorgen dat de uitnodiging voor Donald Trump om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, werd geannuleerd. Maar nu heeft de Britse overheid beslist dat ze Trump nog steeds zullen verwelkomen.

Als je met iets niet akkoord gaat in het Verenigd Koninkrijk, dan kun je een petitie opstarten. Vanaf 100.000 handtekeningen is de Britse overheid verplicht om de petitie te bekijken en een beslissing te maken over de inhoud ervan.

Inreisverbod

Theresa May, de premier van het Verenigd Koninkrijk, nodigde president Trump eind januari uit voor een bezoek aan het land toen ze zelf het Witte Huis bezocht. Op die uitnodiging kwam onmiddellijk veel protest, zeker omdat veel mensen niet achter het inreisverbod van Trump staan dat de president liet invoeren slechts enkele uren nadat May terug naar het Verenigd Koninkrijk vloog.

Velen willen Trump pas verwelkomen als hij zijn inreisverbod opheft en hoewel het verbod voorlopig van de baan is door een beslissing van het Hof van Beroep, is Trump niet van plan om dat zo te laten.

Petitie

Vlak nadat de uitnodiging van May en het inreisverbod van Trump bekendraakten, werd er al een petitie opgestart die het officiële staatsbezoek van van Trump zou proberen tegenhouden. In geen tijd bereikte de petitie bijna twee miljoen handtekeningen dus de Britse overheid kon niet anders dan officieel reageren.

In hun statement stelt de overheid nu dat ze de sterke meningen van het volk zien, maar de petitie niet steunen. Verder stelt de Britse overheid nog dat de uitnodiging symbool staat voor de sterke relatie van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en dat ze er naar uit kijken om president Trump te verwelkomen.

Niet akkoord

Niet iedereen uit de Britse politieke wereld staat te trappelen om Trump te verwelkomen. Zo stelt de Schotse partijleider van de Conservatieven Ruth Davidson dat het bezoek van Trump niet zou mogen plaatsvinden zolang zijn inreisverbod niet helemaal afgeschaft wordt.

Ook Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party die zich momenteel in de oppositie bevindt, vindt niet dat Trump naar het Verenigd Koninkrijk moet komen. Hij verdedigde de petitie dan ook hardvochtig in het parlement, maar ook in de politieke tv-show Peston on Sunday.

In Sophy Ridge on Sunday, een programma op Sky News, vertelde ook de leider van de Liberale Democraten Tim Farron dat het bezoek beter geannuleerd zou worden:

"De uitnodiging had er in de eerste plaats niet mogen komen. Ik wil hiermee niet zeggen dat we niet met Donald Trump moeten praten, want ik heb vaak genoeg gezegd dat je weinig zal bereiken en heel eenzaam zal zijn als je alleen maar tijd spendeert met mensen die dezelfde waardes delen. Wat mij tegenstaat is dat Theresa May naar de Verenigde Staten had moeten gaan om op te komen tegen Donald Trump en ons land en onze waarden te verdedigen. Nu is ze naar daar gegaan om zijn hand vast te houden en hem een royaal publiek in ons land te geven."

Nog andere politici lieten hun ongenoegen blijken. Zo schreef parlementslid Sarah Wollaston van de conservatieve partij een lang opiniestuk in The Gardian en was ook groene partijleider Caroline Lucas verheugd met het grote aantal mensen dat de petitie tegen de komst van Trump ondertekende.

Het is duidelijk dat er dus veel politici niet opgezet zijn met de komst van Donald Trump naar het Verenigd Koninkrijk, maar hoewel er nog geen datum is vastgelegd, lijkt er weinig aan te doen aangezien het parlement de petitie heeft weerlegd.

 

Lees meer