Vlaamse kerktorenmentaliteit? We willen blijkbaar een lief uit onze eigen provincie

Iedereen kent het cliché: West-Vlamingen en Limburgers kunnen elkaar niet verstaan. En zelfs al zou hun date vanavond keigezellig worden, verder dan een latrelatie zal het waarschijnlijk niet komen. Tenminste als we de Algemene Directie Statistiek moeten geloven. Uit hun nieuwe cijfers blijkt dat Vlamingen meestal een lief uit hun eigen provincie scoren om mee samen te wonen.

De appel valt niet ver van de boom. Uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek blijkt dat Vlamingen het vaakst voor een lief binnen hun eigen provincie gaan, om samen te wonen toch.

De verstokte West-Vlamingen staan op kop. 78% van hen woont samen met iemand die ook in West-Vlaanderen geboren is. Voor de Antwerpenaren is dat 75%, voor de Limburgers 73% en voor de Oost-Vlamingen 72%.

Het valt ook op dat de Vlaams-Brabanders graag op een ander hun prooi zoeken. Amper de helft van hen heeft een lief dat ook van Vlaams-Brabant is, ze slaan vooral Antwerpenaren aan de haak. Misschien is de KU Leuven wel een wingman over de provincies heen?

Over de taalgrens

In Wallonië zien we gelijkaardige trends: 73% van de Luikenaars papt aan met een provinciegenoot. In Henegouwen is dat 67% en in Luxemburg 58%.

Maar surprise: ook aan de andere kant van de taalgrens kan de Brabantse leeuw zijn hitsige klauwen niet thuishouden. Zo woont net een vijfde van de Waals-Brabanders samen met een provinciegenoot. De rest heeft iemand gescoord die geboren is in een andere provincie of in het buitenland.

En zoals te verwachten was, hokken de inwoners van het multiculturele Brussel meer dan andere Belgen samen met iemand uit het buitenland.

Lees meer