De broer van Kim Jong-un is dood, en het gerucht gaat dat twee vrouwen met giftige naalden hem vermoord hebben

Kim Jong-nam was de broer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ooit was hij de persoon die zijn vader zou opvolgen, tot hij uit de gratie viel. De voorbije vijftien jaar leefde hij buiten Noord-Korea. De politie van Kuala Lumpur, in Maleisië, meldt nu dat hij overleden is. Al hangt er een groot mysterie rond zijn dood. Een Zuid-Koreaanse bron stelt dat hij mogelijk vergiftigd is. Kim Jong-nam was overigens een felle tegenstander van het regime van zijn broer.

De vervreemde broer van Kim Jong-un stierf naar verluidt op weg van de luchthaven van Kuala Lumpur naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak nog, maar volgens de Zuid-Koreaanse media zou hij op de luchthaven aangevallen zijn door twee vrouwen met giftige naalden. Het nieuws over Noord-Korea komt meestal van Zuid-Koreaanse bronnen, maar die zijn in het verleden vaak al onjuist gebleken, zodat we alles met een korreltje zout moeten nemen.

Hoe dan ook was Kim Jong-nam geen voorstander van het regime in zijn thuisland. Hij was de oudste zoon van Kim Jong-il, heeft geen officiële titel en heeft ook geen rol gespeeld in het leiden van het land. Toen zijn broer net het roer van z'n vader had overgenomen, noemde Kim Jong-nam het regime "een grap voor de buitenwereld". Hij vond het vooral verwerpelijk dat de macht gewoon bij wijze van erfenis wordt doorgegeven aan de volgende in de familie. Kim Jong-nam zou de huidige leider van Noord-Korea overigens nooit ontmoet hebben.

Afrekening?

Dezelfde Zuid-Koreaanse bron stelt dat de verdachten in een taxi gevlucht zijn, en dat de onderzoekers in Maleisië denken dat Noord-Korea achter de afrekening zit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Zuid-Korea kan de geruchten niet bevestigen. Waar of niet, het zou niet de eerste keer zijn dat Kim Jong-un iemand uit z'n eigen familie elimineert. Eind 2013 zou hij zijn oom, die tevens z'n adviseur was, hebben laten arresteren en executeren. En Noord-Korea heeft ook al vaker critici tot doelwit gemaakt.

Kim Jong-nam zou zo'n 15 jaar in het buitenland hebben geleefd, voornamelijk in China en Macau. Zijn moeder was Sung Hae-rim, een Zuid-Koreaanse actrice die nooit getrouwd is geweest met Kim Jong-il. Toch was hij ooit de eerste in lijn om zijn vader op te volgen, maar hij viel uit de gratie toen hij probeerde om met een vals paspoort naar Japan te reizen. Hij wou er de Japanse versie van Disneyland bezoeken. Nadien verklaarde hij meermaals dat hij toch geen interesse had in het leiden van zijn land. "Ik hoop dat mijn jongere broer zijn best zal doen voor 'het welvarende' leven van de Noord-Koreanen", zei hij voor de fakkel werd doorgegeven.

Lees meer