Waarom ook niet: in de VS krijgen ze binnenkort een SOA test waarvan je de resultaten direct kan sharen

De wetenschap staat voor niets en dat wil zeggen dat dat we steeds meer zelf kunnen, vanuit het comfort van ons eigen huis. Zoals een SOA-test bijvoorbeeld. En als het van een paar Amerikaanse farmabedrijven afhangt, dan zal je je resultaat ook meteen kunnen delen: met je partner, met je dokter of gewoon met de wereld. Strak plan? 

Er zijn van die momenten in het leven waar je liever geen publiek bij hebt en een SOA-test is er daar zeker eentje van. Of je nu in de wachtkamer van de dokter een vriendin tegenkomt, of je moet gewoon aan de arts zelf uitleggen waarom je een testje nodig hebt: voor sommigen onder ons is dat het equivalent van je ergste nachtmerrie.

Maar da's geen reden om het niet te doen natuurlijk, en da's waarom de farma-industrie druk bezig is met het ontwikkelen van thuistesten. Geloof het of niet: maar die bestaan intussen dus al, en in de Verenigde Staten zijn ze uiteraard de absolute koploper. Want niet alleen kan je je nu zelf thuis testen, je zal de resultaten ook meteen kunnen sharen met je partner, met je dokter of gewoon op je Facebook. Waarom ook niet?

Een paar bedrijven, onder andere myLab Box, Mately en GetTested zoeken de millenials (als je dit artikel leest, ben je er waarschijnlijk één) waar zij hun sekspartners zoeken: online. Elk van die bedrijven laat je een pak van tien testjes bestellen alsof het gewoon boeken of DVD's op bol.com waren.

Kassa kassa

Het voordeel: je kan gewoon testen zonder schaamrood op de wangen, je moet het niet gaan uitleggen bij je huisarts, maar er is ook een nadeel. Want zo'n testjes zijn natuurlijk niet goedkoop, reken op dik 70 dollar voor ééntje. Maar daar krijg je dus wel het nieuwste van het nieuwste voor: een test waarvan je de resultaten direct kan sharen.

Hoe gaat dat in z'n werk? Wel, je doet de test, stuurt 'm naar het labo dat bij het bedrijf hoort, en na een paar dagen krijg je je resultaat. Dat komt in een pdf-je, dus je kan 't meteen doorsturen naar de persoon die het nodig heeft met een Snapchat-achtige geëncrypteerde url. Het wordt nog wat vreemder: Mately, één van de providers, zet zelfs een labeltje op je datingprofiel, als je dat zou willen. Syfilis-vrij, is dat het nieuwe 'houdt van tangodansen en een goed boek?'

Safe?

Blijft de vraag natuurlijk: is het veilig en komt het ook naar België? Op de eerste vraag is het antwoord nogal dubieus. De FDA, de Amerikaanse volksgezondheidsdienst, heeft in de kleine lettertjes van z'n SOA-testen-beleid, laten opnemen dat private firma's niet onder de normale testregels vallen. Nu is het voor zo'n bedrijf natuurlijk interessanter als ze dat wel doen, maar er is dus geen controle op. De FDA mág controleren maar heeft er zelf geen tijd voor.

En dus is de kans momenteel nog vrij klein dat de doe-het-zelf-kitjes ook België bereiken. Al kunnen we ons voorstellen dat, aangezien heel wat farmabedrijven brood zien in de kits, dat een kwestie is van jaren.