Als de wereld niet meer toekijkt: enkele maanden na de Olympische Spelen zien de faciliteiten er verschrikkelijk uit

Zo'n zes maanden geleden verlieten atleten uit de hele wereld Rio na de Olympische Spelen. In die korte tijd is niet alleen totaal niet meer omgekeken naar de olympische stadions en faciliteiten, alles staat gewoon te vervallen. Het olympische dorp is een spookstad geworden, goed voor het decor van een rampenfilm. En dan hebben we het nog niet over de favela's die na de Spelen meer dan ooit in hun oude routine hervallen zijn.

De Olympische Spelen organiseren kost bijzonder veel geld. Maar de laatste decennia is het toch de bedoeling dat de organiserende stad er op termijn beter van wordt. Wie in Londen de olympische site bezoekt, komt in een mooi park terecht, waar de stadions als paddenstoelen tussen het groen staan. De zalen worden ook nog gebruikt, en niet alleen voor sportevenementen. En in het olympische stadion heeft voetbalclub West Ham zijn intrek genomen. Wat tien jaar geleden nog verontreinigde grond was, is nu een uitbreiding van het centrum van Londen geworden. De flats van de atleten worden bewoond door Londenaars.

Maracana totaal verloederd

Zo hoort het. De olympische site moet een stukje van de stad opsmukken, of tenminste de welvaart voor de bevolking op termijn een beetje verbeteren. Wat in Rio op een half jaar tijd is gebeurd, maakt nog eens duidelijk hoe groot het probleem in de Braziliaanse stad is. Niet alleen hebben ze niks meer gedaan met de site, de verloedering is zo groot dat het lijkt alsof de Spelen hier al tien jaar achter de rug zijn.

Zelfs het legendarische Maracana-stadion is in verschrikkelijk slechte toestand. De elektriciteit is er afgesloten, omdat niemand de rekening betaalt. Het groene veld is er bruin geworden, veel gras is er niet meer. En in de tribunes ontbreken overal stoeltjes, die door plunderaars zijn meegenomen. Zelfs de zetels voor de spelers in de dugout vertonen scheuren. Vuilnis ligt er gewoon op de grond te rotten. Waar de pers de wedstrijden volgde, hangen kabels uit de muur. En er zijn zelfs ruimten die gewoon één groot vuilnisbelt geworden zijn.

Oranje water in zwembad

Elders is het helaas niet beter. Het water in het zwembad kleurde tijdens de Spelen al eens groen, nu is het oranje. Het openluchtbad waar getraind werd is onherkenbaar en het gebouw ernaast valt gewoon letterlijk uit elkaar. Het olympische bad staat leeg, op het water na dat door lekken is binnengesijpeld. In het mediacentrum liggen papieren van journalisten tussen het vuilnis, de enige herinnering aan het gloriemoment van deze stad afgelopen zomer. De golfbaan, die in een natuurreservaat is aangelegd, is helemaal verdord, het groen wordt onderbroken door kale plekken.

In de favela's is de toestand nog veel erger. Ook tijdens de Spelen is het geweld daar niet gestopt, maar voor de ogen van de wereld is wel geprobeerd om enkele gebieden op te kuisen. Nu is de verloedering daar weer enorm. Rioolwater, afval en uitwerpselen liggen er gewoon op straat. Ze vormen een kleine rivier die door de leefwereld van vele Brazilianen stroomt. Wat iedereen al wist komt uit: de Olympische Spelen in Rio waren een leugen. De wereld kwam er twee weken feest vieren en nu kijkt niemand nog om naar de stad. Als er al iemand rijker van is geworden, dan zijn het zeker niet de inwoners. De olympische symbolen zijn beklad door de schaamte van Rio.

Check hieronder een filmpje van The Guardian met een overzicht van de verloederde site:

 

Lees meer