6 keer naar de maan: zo veel kilometers legden jouw favoriete artiesten al af

De tijden van 'sex, drugs and rock 'n roll' zijn al lang voorbij als we de artiesten zelf mogen geloven. Maar volgens velen leven muzikanten wel nog steeds 'the good life': ze verdienen geld met hun hobby, ze feesten en drinken elke dag en ze reizen de hele wereld rond. En dat mag je letterlijk nemen. Want TravelBird heeft berekend hoeveel kilometers de beste artiesten al hebben afgelegd in hun carrière. En val niet uit je stoel, want het zijn er indrukwekkend veel!

Het is de droom van velen, muzikant worden, een wereldster zijn. Van de MGM Grand in Las Vegas, naar een strandclub in Ibiza, naar de O2 in Londen, naar de grootste club in Singapore. Als topmuzikant reis je de wereld af. Duizenden kilometers zou je zo denken. Wel, TravelBird berekende in een onderzoek exact hoeveel kilometers de 36 bekendste artiesten van de wereld hebben afgelegd doorheen hun carrière. En het zijn er veel. Heel veel. Héééééél veel.

Naar de maan

DJ Tiësto is de absolute koploper. De Nederlandse dj legde van aan de start in zijn carrière in 1994 tot nu zo'n slordige 2,5 miljoen kilometer af. Dat is een duizelingwekkend hoog getal, dus we zullen het even kaderen. Dat is 62,53 keer de hele wereld rond. Nog niet gek genoeg? Met dat aantal kilometers zou je 6,52 keer naar de maan kunnen vliegen. De maan!

Collega-dj Paul van Dyk staat tweede met 2,3 miljoen kilometer. Op de derde plaats staat geen dj maar een singer-songwriter: Bob Dylan. De winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur volgt met 2,2 miljoen kilometer. Al heeft Dylan natuurlijk wel een voorsprong kunnen opbouwen aangezien hij al in 1959 aan zijn muziekcarrière begon, zo'n 34 jaar vroeger dan Tiësto en 31 jaar vroeger dan van Dyk.

Als we enkel kijken naar de afgelegde kilometers in de laatste 12 maanden, dan doet Tiësto het ook hier het beste. En niet alleen dat, hij steekt er met zijn 337.596 kilometer echt met kop en schouders bovenuit. Paul van Dyk staat daar op de tweede plaats met 'slechts' 186.631 kilometer. Tiësto reisde dus bijna twee keer zoveel als zijn meest naaste achtervolger. Coldplay vervolledigt dit podium met 131.178 kilometer. De andere artiesten hielden het allemaal onder de 100.000 kilometer in het afgelopen jaar.

Stromae beter dan Adele?

Grote namen als Michael Jackson en The Beatles vinden we een pak lager terug op de lijst. Jackson, die 42 jaar tourde, haalt net de 500.000 kilometer, The Beatles amper 154.000 kilometer. Stromae is de enige Belgische artiest die het lijstje haalde, en staat op een mooie 32ste plaats, boven bekende namen als Adele (212.277 km) en The Weeknd (250.336 km). De man van 'Alors on danse' en 'Formidable' legde al 256.035 kilometer af, goed voor 6,39 keer rond de wereld.

Superfan

Wie heeft het nog niet gezegd: "Ik zou (vul hier je favoriete band in) wel elke dag kunnen zien optreden! Ik neem gewoon ontslag en volg ze op al hun tours!" Maar dan kijken we naar onze rekening en zien we dat zelfs een cd'tje er niet meer af kan, laat staan een hele tour. TravelBird berekende ook wat zo'n superfan, een fan die een artiest volgt op al zijn optredens, zou moeten spenderen aan reizen. Een super-Adele-fan zou met 39.000 euro toekomen. Als Tiësto-superfan zou je al de Lotto of Euromillions moeten winnen, want die zou 460.000 euro moeten neertellen om de Nederlandse dj te volgen. We zullen het dus met een YouTubefilmpje van dat coole optreden in Ibiza moeten doen, vrezen we.