Really Facebook? Video's zullen nu niet alleen automatisch afspelen, maar ook automatisch met geluid!

Een tijd geleden kwam Facebook op het geniale (kuch) idee om video's in je newsfeed automatisch te laten afspelen. Nu gaan ze nog een stapje verder. Niet alleen zullen de video's automatisch afspelen, maar nu zal ook de audio automatisch te horen zijn.

Wie heeft het ooit bedacht. Je bent rustig je newsfeed aan het checken, maar constant zijn er filmpjes aan het spelen terwijl je scrollt. Daar kan je je nog over zetten, maar als je op je smartphone bezig bent, verbruik je zo wel onnodige mobiele data.

Maar Facebook gaat nu zelfs het geluid automatisch laten afspelen, dat hebben ze aangekondigd in hun newsroom. Want "hoe vaker mensen video's op hun smartphone bekijken, hoe meer ze ook geluid gaan verwachten als het geluid op hun smartphone aanstaat", zeggen ze. Facebook was hier al een tijdje testen rond aan het doen, en blijkbaar krijgen ze er ook positieve feedback op. Het geluid zal nu dus automatisch afspelen en infaden en weer outfaden als je verderscrollt. Dat op zich is wel cool natuurlijk, maar toch! Dit zal waarschijnlijk enkel als bedoeling hebben om advertenties meer views te bezorgen.

Er werden ook nog andere nieuwigheden aangekondigd in het nieuwsbericht. Zo zullen verticale video's mooier worden weergegeven, en zullen we nu ook een video kunnen minimaliseren naar een picture-in-picture en tegelijk verder kunnen scrollen in je newsfeed. "We weten dat je soms een video wilt bekijken en tegelijkertijd door je News Feed wilt blijven scrollen." Je zal de video ook kunnen blijven bekijken als je de Facebook-app sluit, wat dan weer wel useful kan zijn. Daarnaast komen ze ook met de Facebook Video App om je Facebook-video's op je tv te kunnen bekijken. Dit zijn allemaal leuke extraatjes, maar je vraagt je af of er geen grotere problemen zijn waar Facebook zich eens achter kan zetten ...

Weg met die handel

Wie, net zoals ons, een flinke hekel heeft aan video's die automatisch afspelen, en al zeker als het geluid ook automatisch volgt, kan dit natuurlijk uitschakelen. Voor de desktopversie klik je op het pijltje rechtsboven om het dropdownmenuutje te openen. Daar ga je naar 'Instellingen' (of 'Settings' voor wie de Engelstalige versie gebruikt). Dan klik je in de linkerzijbalk op 'Video's' (of, uiteraard, 'Videos' voor onze Engelstalige vriendjes) en op het volgende scherm kan je bij 'Video's automatisch afspelen' ('Auto-Play Videos') uitzetten.

Als je het op je smartphone wil uitschakelen, ga je naar de 'Appinstellingen' ('App Settings') en daar kan je bij 'Automatisch afspelen' kiezen om video's nooit automatisch te laten afspelen, of als je dat liever hebt om dat alleen bij Wi-Fi-verbindingen te doen.

Zo, geniet nu maar in alle rust van je videovrije newsfeed! Graag gedaan.