Eurovisiesongfestival zit dik in de problemen: 21 mensen stappen op en de editie van dit jaar komt in het gedrang

Maar liefst 21 leden van het team dat de organisatie van het komende Eurovisiesongfestival op zich neemt, zijn opgestapt. Moeten we beginnen twijfelen of het gezellige familiemomentje nog zal doorgaan, want binnen drie maanden is het al zover! 

Jamala zorgde vorig jaar door winst met haar nummer 1944 dat het Eurovisiesongfestival dit jaar zal plaatsvinden in Oekraïne. Maar de organisatie van het event kampt met enorme problemen. 21 van de leden van het organiserend comité, waaronder de twee belangrijkste uitvoerende producenten, stapten op.

In december van vorig jaar werd Pavlo Hrytsak aangesteld als nieuwe baas. En hij liet er geen gras over groeien, want hij ontnam meteen een aantal belangrijke verantwoordelijkheden van het team. De situatie werd compleet onwerkbaar voor de leden, meldden ze in een open brief. De organisatie van de show zou zo al twee maanden gewoon stilliggen. Een volgende ergernis voor het team was dat er beslist is om het budget van de show op te trekken van 22 miljoen, toch al een aardig bedrag, naar 29 miljoen euro. Zo zou de winst voor de openbare omroep uiteraard dalen met om en bij de 7 miljoen euro. Dat leidde ertoe dat bijna het volledige organiserende comité opstapte.

Er waren eerder ook al problemen met de ticketverkoop voor het evenement. De Oekraïense omroep wees de ticketverkoop toe aan Concert.ua. Maar dit zou niet volgens de regels verlopen zijn. Bij openbare aanbestedingen moet de markt eerst geraadpleegd worden en dat zou niet gebeurd zijn, zo bleek na klachten van andere ticketverkopers. De Anti-Monopoly Committee trad de ticketverkopers hierin bij.

De tijdlijn aanhouden

Volgens Hrytsak verloopt alles, ondanks de 'personeelswissels', nog wel "volgens plan". Al heeft de EBU, de oprichter van het Eurovisiesongfestival, wel al droogjes laten weten aan de Oekraïense openbare omroep dat "zich ze zullen moeten houden aan de vooropgestelde tijdslijn." Ze benadrukten in het statement ook nog eens "het belang van een spoedige en efficiënte uitwerking van de al overeengekomen plannen."

Kan het Eurovisiesongfestival nog wel plaatsvinden?

Er zijn in het verleden wel al eens problemen geweest bij de organisatie van het Eurovisiesongfestival, maar voor Oekraïne lijkt het toch echt wel zeer stroef te verlopen. De beslissing over in welke stad de zangwedstrijd zou worden gehouden op zich was al verschillende keren uitgesteld, waardoor er zelfs een aantal geruchten de ronde deden dat het Songfestival naar Rusland zou verhuizen. De huidige problemen met het team, de baas die beslissingen tegenhoudt en problemen met de onderaannemers voorspellen sowieso al niet veel goeds. Al zei het EBU eigenlijk zoveel als 'the show must go on'. En dat zal hoogstwaarschijnlijk ook wel zo zijn.

De finale van het Eurovisie Songfestival staat gepland op 13 mei. Wij houden toch stiekem ons hart nog vast!