Het was de derde warmste januari sinds we kunnen meten en de gevolgen zijn nu al zichtbaar

Het voelde bij ons helemaal niet zo aan, maar wereldwijd was januari van dit jaar de derde warmste januari ooit. De januari van 2016 blijft de warmste ooit, maar doordat het opnieuw zo warm was, zijn de gevolgen steeds meer zichtbaar en dat is helemaal geen goed nieuws.

Bij ons was januari helemaal niet zo warm, maar in andere delen van de wereld was het dat wel. Op de wereldkaart in de tweet van NASA zie je dat het vooral in het noorden veel warmer was dan normaal is. Europa valt op door zijn relatief gewone temperaturen.

Al sinds 1880 wordt wereldwijd de temperatuur bijgehouden. Momenteel is het NASA die al die temperaturen bijhoudt die worden gemeten op maar liefst 6.300 plaatsen over de aarde.

Smelten van poolijs

Uit die metingen blijkt dat het afgelopen januari maar liefst 0,92 graden warmer was dan de gemiddelde temperatuur tussen 1951 en 1980. Vorig jaar was het nog 0,2 graden warmer en daardoor blijft januari 2016 de recordmaand. Op de tweede plaats staat de eerste maand van 2007. 2016 was ook in zijn geheel het warmste jaar sinds de metingen.

Die opeenvolging van warme periodes heeft nu al heel serieuze gevolgen. Vooral het smelten van poolijs heeft gevolgen die op heel de planeet gevoeld zullen worden. Volgens wetenschappers is het nog niet te laat, maar moet er wel dringen iets gedaan worden.

Lees meer