BBC-reportage toont hoe Russische hooligans trainen voor het WK

Herinner je je nog de gevechten met Russische hooligans tijdens het afgelopen Europees Kampioenschap in Frankrijk? Die beruchte hooligans willen op het wereldkampioenschap in eigen land nog zwaarder uitpakken en trainen daarvoor momenteel hyperprofessioneel. Dat blijkt uit een reportage die de BBC heeft gemaakt en waarin de hooligans waarschuwen voor gevechten. Toch is FIFA-voorzitter Gianni Infantino naar eigen zeggen niet ongerust.

"Reken er maar op dat je in elkaar geslagen wordt als je naar het wereldkampioenschap komt in Rusland", waarschuwt een hooligan in de trailer van de documentaire van de Britse zender BBC. De gemaskerde hooligan is Denis, de leider van de beruchte groep Orel Butchers die vorige zomer in de straten van onder andere Marseille zwaar vocht met Engelse hooligans.

Hooligan-clans zoals de Orel Butchers komen naar voetbalwedstrijden om te vechten en daarvoor bereiden ze zich ook professioneel voor. Ze hebben naar eigen zeggen totaal geen interesse in het voetbal zelf, maar komen hun land verdedigen op hun manier. In tegenstelling tot de Engelse relschoppers drinken de Russen geen alcohol om zo fris mogelijk te zijn tijdens de gevechten.

Trainingskampen

"Als we ons braaf gedragen, gaat niemand ons onthouden, maar als we ons misdragen gaat iedereen ons herinneren. In Frankrijk waren wij met 200 en de Engelsen met 2.000, maar wij hebben ze op hun plaats gezet", legt een Russische hooligan trots uit. Beelden van die gevechten kan je hier zien.

In 2018 op het wereldkampioenschap in Rusland willen de hooligans nog beter getraind zijn. BBC volgde ze in een documentaire onder andere tijdens zware trainingskampen en gevechten in Russische bossen. Alleen de besten mogen bij de clan aansluiten en worden verder klaargestoomd voor gevechten.

"Niet bezorgd"

Al van toen Rusland de organisatie van het wereldkampioenschap in 2018 toegewezen kreeg, hebben veel mensen schrik voor de beruchte hooligans. Volgens sommigen zouden ze zelfs steun krijgen van mensen die dicht bij president Vladimir Poetin staan, omdat ze hun land verdedigen.

BBC confronteerde ook Gianni Infantino, voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, met de beelden en de dreigementen van de Russische hooligans. Die reageerde enigszins verrassend door te zeggen dat hij helemaal niet bezorgd is.

Bekijk hier de trailer van de reportage (vanavond om 22 uur op BBC 2)

 

Lees meer