Wist jij dat deze 13 films gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen?

Een film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal geeft ons vaak dat tikkeltje meer.  Hieronder volgt een lijstje van films waarvan je misschien niet wist dat ze gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen.

1. The Notebook

 

De prachtige romance tussen Allie en Noah in The Notebook is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nicolas Sparks. Sparks zelf zegt dat hij de inspiratie voor het verhaal bij de grootouders van zijn vrouw haalde. Zij ontmoetten elkaar toen ze jong waren en werden stapelverliefd. Maar ook bij hen mocht het niet zijn. Na jaren kwamen ze elkaar terug tegen, jammer genoeg was zij al verloofd. Maar hun liefde voor elkaar overwon alles. In de film probeert Noah Allies geheugen terug te roepen door voor te lezen, maar dit was in het echt een fotoalbum.

2. Chicago

 
Het verhaal van Chicago werd drie keer herbruikt. Zo is de film gebaseerd op de musical van 1970, die op zijn beurt dan weer van een toneelstuk uit 1926 kwam. Het waargebeurde verhaal gaat over Beulah Annan (in de film Roxie Hart) die haar eigen vriendje vermoordde. Ze was getrouwd, maar hield er ook een boy toy aan over. Waarom ze hem heeft vermoord is niet heel duidelijk, zijzelf veranderde haar verklaring verschillende keren. Op haar proces beweerde ze dat zij hem had verteld dat ze zwanger was. Hij was hier volgens haar niet gelukkig mee en ze maakten ruzie, waarop ze beiden naar het geweer grepen. Maar zij was sneller.

3. The Sound Of Music

 
Een echte klassieker is The Sound Of Music. Deze film werd gebaseerd op de memoires van Maria Von Trapp zelf, The Story of the Trapp Family Singers. Zij was aangenomen als nanny van de Von Trap kinderen. Ze werd eerst verliefd op de kinderen zelf en pas daarna kreeg ze gevoelens voor de vader. Georg von Trapp was een liefdevolle vader en niet de strenge muziek hatende man die je in de film te zien krijgt.

4. Almost Famous

 
Het is een droom die uitkomt: touren met een superbekende band. Maar wist je dat de film Almost Famous half-biografisch is? Cameron Crowe, regisseur van de film, werkte als jong gastje als journalist bij het muziekmagazine Rolling Stone. Voor deze job mocht hij vaak mee op tour met grote groepen. Zijn eerste artikel voor Rolling Stone ging over de Allman Brothers Band. Hij mocht mee op tour voor drie weken lang en interviewde niet alleen de bandleden, maar ook de hele crew. De bijna vliegtuigcrashscène in de film is ook waargebeurd, alleen zat hij met The Who in een vliegtuig.

5. The Terminal

 
De Iraanse asielzoeker Mehran Karimi Nasseri kwam in 1988 vast te zitten in luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Nadat hij asiel had gekregen, verloor hij zijn identiteitspapieren toen zijn koffer werd gestolen. België bood hem dan een verblijf aan, maar hij mocht alleen maar binnen onder toezicht van een sociaal werker. Nasseri weigerde dit en woonde uiteindelijk voor achttien jaar in terminal 1 tot juli 2006 toen hij ziek werd en naar het ziekenhuis gevoerd moest worden. Hij bracht zijn dagen door met lezen, schrijven in zijn dagboek en het studeren van economie. Nasseri kreeg ongeveer 234.698 euro voor zijn verhaal.

6. A Few Good Men

 
A Few Good Men is gebaseerd op een toneelstuk van Aaron Sorkin. En dat stuk ontstond nadat de zus van Sorkin, een advocate op de marinebasis in Guantanamo Bay, aan een case werkte. De case ging over enkele mariniers die bijna het leven van een medemarinier op hun geweten hadden. Zij doodden hem bijna tijdens een doop. Hieruit haalde Sorkin zijn inspiratie. Zijn zus belde hem op terwijl hij werkte als barman. Hij schreef heel het verhaal op servetjes op.

7. Goodfellas

 

Voor de film Goodfellas werd het leven van Henry Hill gebruikt. Henri Hill, gespeeld door Ray Liotta, was een Amerikaanse maffioso die drugs dealde, mensen chanteerde en zelfs één van de grootste diefstallen ooit pleegde, de Lufthansa Heist. Waar hij zo'n 20 miljoen euro aan geld en juwelen stal. Na jaren van crimineel gedrag kon hij, in ruil voor verklaringen, met zijn gezin meedoen aan een getuigenbeschermingsprogramma. Maar Hill kon zijn verleden niet achterlaten en greep terug naar drugs en alcohol. Hill stierf 12 juni 2012 na jaren sukkelen met zijn gezondheid.

8. Patch Adams

 
Patch Adams, met in de hoofdrol de legendarische Robin Williams, is gebaseerd op de Amerikaanse dokter, activist, clown en auteur Hunter "Patch" Adams. Hij nam zijn werk als dokter zeer serieus en zag niet alleen genezen als zijn job. Het opbeuren van zijn patiënten vond hij ook zeer belangrijk. Nadat de film uitkwam, reageerde Patch niet superpositief. Hij vond dat Williams hem alleen maar als een clown afschilderde en niet genoeg zijn boodschap wist over te brengen. Hij vond ook dat Williams een deel van wat hij voor de film kreeg, mocht delen en geven aan ziekenhuizen over de hele wereld.

9. Balto

 
Hoe kan een tekenfilm nu echt gebeurd zijn, vraag je jezelf af? Wel de tekenfilm Balto gaat over een heldhaftige hond die medicijnen transporteerde. En ja hoor, Balto bestond echt. Balto was een husky en sledehond die tijdens de Great Race of Mercy van 1925 difteriemedicijnen in een recordtijd naar Nome moest brengen. Dit moest snel gebeuren om een difterie-epidemie te voorkomen. Men vond Balto oorspronkelijk niet zo'n goede sledehond, maar hij bewees het tegendeel tijdens die tocht. Balto werd vernoemd naar ontdekkingsreiziger Samuel Balto. Hij kreeg een standbeeld in Central Park in New York en werd na zijn dood opgezet en staat nu in het Cleveland Museum of Natural History.

10. The Pursuit of Happiness

 
Het hartverscheurend verhaal van een vader die alles overheeft voor zijn zoon, is jammer genoeg ook waargebeurd. De vader in kwestie is Chris Gardner die in de jaren 80 dakloos was. Hij moest zorgen voor zijn zoon, die zijn ex-vrouw achterliet bij hem. Een jaar lang sliepen de twee buiten in parken, op de bus, in de toiletten van een station en heel soms in motels. Hij mocht uiteindelijk verblijven in de Glide Memorial United Methodist kerk. Nu is hij een succesvol zakenman en motivational speaker.

11. Marley & Me

 
Wanneer een hond de hoofdrol speelt, zijn we allemaal fan. Marley & Me vertelt het verhaal van een pasgetrouwd koppel die een puppy, Marley, nemen. Marley blijkt een zotte, wilde en onhandige golden retriever te zijn. Wie wil er nu geen hond die voor geen enkele saaie dag zorgt? Auteur en journalist John Grogan had dit geluk. Zo wijdde hij een column aan zijn overleden hond, Marley. Toen deze column veel positieve reacties kreeg, besloot hij een boek te schrijven over hun avonturen met Marley. De film werd dan ook gebaseerd op Grogans boek.

12. 127 Hours

 
Eén seconde en je leven verandert voorgoed. Dit gebeurde bij Aron Ralston toen hij ging wandelen in de woestijn van Utah. Hij kwam vast te zitten met zijn hand onder een rots en heeft er een 127-tal uren moeten zien te overleven. Hij kon niet anders dan zijn arm amputeren om te voorkomen dat hij omkwam door dehydratie. Ralston zegt dat de film zo realistisch is dat het bijna een documentaire wordt. En hij complimenteert James Franco die volgens hem zijn verhaal perfect heeft weten overbrengen. Een leuk weetje: de camera die James Franco in de film gebruikt is dezelfde camera die Ralston bij zich had tijdens zijn ongeluk.

13. 50/50

 
Wat doe je als je kanker blijkt te hebben? Scenarioschrijver Will Reiser schreef er een film rond. 50/50 is een film over een jonge radiomaker die te horen krijgt dat hij een tumor heeft in zijn ruggengraat. Dit overkwam Will Reiser in 2005. Na chemotherapie en operaties overtuigden zijn vrienden en collega's bij de Da Ali G Show, Seth Rogen en Evan Goldberg, om zijn ervaringen op papier te zetten. Later met de hulp van Rogen en Goldberg werd het verhaal omgezet naar een film. De film kreeg uiterst positieve reacties.

Lees meer