Fysiek geweld en boegeroep: zo verliep de Spaanse selectie voor het Songfestival

Spanje koos vorig weekend welk liedje het naar het Eurovisiesongfestival in Kiev zal zenden na een razendspannende selectie. Omdat twee nummers ex aequo eindigden moest de jury beslissen wie de winnaar is en dat zorgde voor veel protest. Ondertussen is zelfs de politiek zich ermee beginnen moeien.

We zetten nog even de feiten op een rij. Tijdens de Spaanse selectie voor het Eurovisiesongfestival mogen zowel de kijkers als een driekoppige jury stemmen. Het publiek had een serieuze voorkeur voor de jonge zangeres Mirela, maar na de punten van de jury haalde Manel Navarro haar in. Doordat beide kandidaten gelijke punten hebben, besliste de jury wie mocht gaan en dat werd natuurlijk Manel Navarro.

Dat zorgde onmiddellijk voor veel boegeroep bij het publiek. In de halve finale telden namelijk de stemmen van het publiek bij een ex aequo en dan had Mirela dus Spanje mogen vertegenwoordigen. Toen Manel Navarro met een handgebaar reageerde op het publiek werd het er niet meteen stiller op.

Betrokken jurylid

De grote schuldige voor het publiek was jurylid Xavi Martínez. Hij is goed bevriend met Manel Navarro en zorgt met zijn bedrijf zelfs mee voor de promotie van de 20-jarige Spaanse zanger. In januari had hij op Twitter nog gestuurd naar Manel Navarro dat hij zijn nummer populair ging maken. Hij gaf Manel het maximum van 12 punten en concurrente Mirela de laagste score van 5 punten.

Volgens het reglement van de Spaanse voorverkiezing is het verboden voor juryleden om een band te hebben met deelnemers, maar toch is de organisatie hier niet tussenbeide gekomen. De kritiek na de uitzending was zo groot dat Xavi Martínez zelfs fysiek is aangevallen door een fan die backstage was geraakt.

Vragen uit parlement

Enkele dagen later is de kritiek zeker nog niet gaan liggen. Het Spaanse parlementslid Jose Miguel Camacho heeft ondertussen een onderzoek gevraagd naar de Spaanse zender RTVE. Die organiseren de selectie en hebben laten weten dat ze Manel Navarro steunen als winnaar en dat er niets is fout gelopen bij zijn verkiezing.

Volgens de letter van het reglement klopt dat ook, maar parlementslid Camacho wil weten wie verantwoordelijk is voor de samenstelling van jury en waarom Martinez, ondanks zijn banden met Manel Navarro, toch als jurylid werd gekozen. Hij wil uitleg voor 13 maart, want dat is de deadline waarop Spanje zijn inzending officieel moet maken bij de EBU, de organisatie van het Eurovisiesongfestival.

Ondertussen duiken er allerhande complottheorieën op. Volgens veel volgers is de hele voorselectie opgezet spel en stond de winnaar al op voorhand vast. Zo zou een artikel met Manel Navarro als winnaar op bepaalde Spaanse websites al gepost zijn voor de uitleg van de voorverkiezing bekend was. Harde bewijzen daarvoor zijn er wel niet, maar het ziet er alleszins naar uit dat heel de zaak sowieso nog een vervolg krijgt.

Oordeel vooral zelf welk nummer jij het beste vindt.

Luister hier naar winnaar Manel Navarro

 

En dit is de onfortuinlijke Mirela

 

Lees meer