Waarom wel La La Land en niet een meer gewaagde film straks de Oscars zal winnen

Dat 'La La Land' de Oscar voor beste film zal winnen, staat al bijna zo goed als vast. Maar was het ook echt de beste film van het jaar? Velen vinden dat andere films veel gewaagder en unieker zijn, en daarom meer een Oscar verdienen. Maar hoe komt dat zo'n films nooit winnen? Eén antwoord: het stemsysteem.

We hebben het allemaal wel al eens gedacht: "Echt? Heeft diè film de Oscar voor beste film gewonnen?" Vaak zijn de Oscarwinnaars films die algemeen worden gezien als goede, degelijke films, maar het zijn zelden klassiekers waar mensen echt enorm enthousiast over zijn. Maar waarom winnen die films dan, vraag je je dan af. Wel, dat komt door het stemsysteem dat in de kaart zou spelen van 'middelmatigheid', zo zegt Vox.

Instant-runoff voting

In 2009 is er overgeschakeld van de 'straight popular vote' naar 'instant-runoff voting', ook wel 'preferential voting' genoemd. Daarmee wou de Academy er eigenlijk voor zorgen dat de film die door de meesten werd gesteund, ook won. Op zich niets mis mee natuurlijk. Maar daardoor verdwijnen de kansen van polariserende films. Zulke 'you either love it or hate it' films zullen bij sommigen helemaal bovenaan het lijstje staan, maar bij anderen weer onderaan. Wat overblijft, zijn dus bravere films die bij iedereen op de hogere plaatsen staan maar geen uitschieters zijn.

Instant-runoff voting kan je eigenlijk terugbrengen naar het stemmen met een lijstje in plaats van voor één enkele film. De film met de minste stemmen zal buiten beschouwing worden gelaten. Voor de lijstjes waarop deze film op nummer één stond, zal nu gekeken worden naar de nummer twee. Dit proces herhaalt zich tot er een film is die 50% plus één stem heeft. Kort door de bocht gezegd, kan je dus op 49% van de lijstjes op nummer één staan, maar als je op de andere 51% helemaal onderaan staat, zal je dus niet winnen van een film die op alle lijstjes op nummer twee of drie staat. De film met algemeen de meeste support zal dus winnen van de film met de meest enthousiaste.

Films over films

Sinds de invoering van het instant-runoff systeem zijn zowat de helft van de films die gewonnen hebben ook films over de filmwereld. Birdman, Argo, The Artist, en reken daar ook maar The King's Speech bij, aangezien die ook gaat over optredens en toespraken. De 6.687 stemgerechtigden zijn allemaal mensen uit de filmindustrie, en mensen die wel houden van films over ... henzelf. Ze zullen die films misschien niet op nummer één zetten, maar velen zullen ze wel op plaatsen twee of drie zetten. En dat zorgt door het instant-runoff systeem dat zulke films winnen.

"Crash won in 2005, dus voor het invoeren van het instant-runoff systeem, en is misschien wel de slechtste film ooit die de Oscar voor beste film won," zegt Todd Van Der Werff van Vox, "maar er zijn wel veel mensen die ècht van die film houden. En dat willen we toch net, films die voor extreme reacties en gevoelens zorgen. Of dat dan goede of slechte reacties zijn, maakt niet uit. Soms zal een film winnen die je haat, soms een waar je echt dol op bent. En is dat niet beter dan een film die iedereen gewoon 'okay' vindt?"

 

Lees meer